27 Haziran 2013 Perşembe

Su. Aşkın Gözyaşları Gibi"-Yılmaz Parlar


Su. Aşkın Gözyaşları Gibi"

 

İstanbul Balat Cibali semtlerinde Beş yüzden fazla saklı tarihin küllenen kültür varlıklarından biri olan Küçük Mustafa Paşa ( Kara Mustafa Paşa ) hamamı  İtalya Elçiliğinin verdiği destekle, Dünyaca ünlü sanatcı Angelo Bucarellı’nin “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” adlı mekana özgü sanat enstalasyonu ile 15 Eylül - 13 Ekim 2013 tarihleri arasında sanatseverlere kapılarını açacak. Diğer kültür varlıklarında farkındalığına fayda sağlıyacak etkinlik 13. İstanbul Bienali süresince davam edecek.

 


XV. yy. Osmanlı şairi ve tarihçisi Tursun Bey’den özgürce esinlenen "Su. Aşkın Gözyaşları Gibi" enstalasyon sergisinin Küratörlüğünü Laura Barreca üstlendi.

 

İtalya Büyük elçilik Venedik sarayında yapılan basın toplantısına İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarante’nin yanı sıra Sanatcı Angelo Bucarellı proje yöneticisi Pınar Akalın ve Ülke ekonomisine ve sanata unutulmaz emekleri geçen ve bu projede sanatcıya destek veren İş kadınımız Leyla Alaton katıldı.  

“Orizzonti italiani” sunumunda belirtilen İstanbul’daki İtalyan kültürel programının ana etkinliği olacak.

 

Projenin önemini ve bu tür etkinliklere olan desteklerine devam edeceklerini bildiren konuşmalardan sonra verilen bilgilere göre;

 

Fatihin Cibali semtinde  Mustantik Sokakda bulunan Küçük Mustafa Paşa Hamamı

1477 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Bizansın Osmanlılar tarafından fethedilmesinden 24 sene sonra inşa edilmiştir. Osmanlı döneminden kalma en eski ve kubbesi en büyük olan hamam. Cibali Haliç’in güney bölümünde, İstanbul’un eski Bizans surları içinde sahip olduğu yoğun otantik özelliği nedeniyle kentsel dönüşüm projelerinin hedefleri arasındadır.

 


Bu bağlamda, Bucarelli’nin projesi İstanbul’un hala çok az bilinen bir bölümünün kültürel zenginliğiyle ilgili farkındalık yaratılması konusunda bir katalizör görevi görüyor.

 

Ayrıca sergi süresince  sürecek toplantı, dersler, atölyeler mekanın ve semtin değeri yanında sanatçı tarafından işaret edilecek  temalar teferruatlarıyla  ele alınacak

 


İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve İtalyan Turizm Spor ve Bölgesel İşler Bakanlığı, Ankara İtalya Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti Roma Büyükelçiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi gibi başlıca İtalyan ve Türk kurumlarının himayelerinde gerçekleşecek ve 13. İstanbul Bienali boyunca sürecek olan enstalasyon “Meating - Eccellenze Italiane”  programının da bir parçası olacak.

 

Su ile yürütülen felsefe suyla ilgili olarak Bucarelli şunları söylemektedir “Su, İstanbul’un özü ve varlığıdır Su’dan ve kendisinden doğmuştur. Gücünü kendisinden almış, sonra kaybetmiş ve tekrar fethetmiştir. İstanbul su vasıtasıyla güzelliklerini ve zekasını kullanarak diğer medeniyetlerden de beslenmiştir. Duvarların içindeki su kıtlığında dehasını ve gelişimi bulmuştur. Düşünce olarak su ima eder, taşar, kaçar ve çözünür. Büyütür ve öldürür. Aşkın gözyaşları gibi birleştirir ve ayırır”. Sergiye ise yeni fethedilen İstanbul’un su ve bahçelerinin bolluğu karşısında duygularını ifade eden Fatih Sultan Mehmet’in müellifi, tarihçi ve şair Tursun Bey’in yazdığı bir dizeden esinlenerek “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” ismini veren Bucarelli. Kimlik ve kelime konseptlerini temel aldığı, insanoğlunun başlıca gereksinimlerinden olan yakınlarıyla ilişki kurması konusunda araştırmasına devam ederken, Bizans/ Constantinople / İstanbul’ un özünü suda tanımladı. Ayrıca Bucarelli mekan olarak,seçtiği  şehrin en eski semtlerinden birini (Cibali - Fatih) ve suyun baş rolü oynadığı, toplumsal uygarlığın simgesi olarak görmektedir. Sanatının oynadığı rolü dahada genişleterek yerel toplulukları ve el sanatlarını kullanarak çalışmalarını kumaş ve nakış süslemelerin yanında demir, cam materyallerde içermektedir. Sanatın çeşitli dallarında dünya çapı eserleri bulunan sanatcı Bucarelli ayrıca sanat ve mimarlık üzerine yazılar yazmaktadır.

 

 

yilmazparlar@yahoo.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder