2 Mart 2013 Cumartesi

Yeni Arayışlar Girişimi-Kavram Meslek Yüksek Okulu-Turizm felsefesi-Yılmaz Parlar


TURİZM KAVRAMI MI ? - TURİZM FELSEFESİ Mİ ?
 Başkanlığını EGD Ekonomi Gazeteciler Dernek Başkanı ve Cem Tv Grup Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı "Yeni Arayışlar Girişimi" Sektörle buluşma kapsamında Kavram Meslek Yüksek Okulu’nda  Turizm konulu seminer düzenledi.  

Genel koordinatörlüğünü Mehmet Gözcü’nün ve sunuculuğunu Ekonomi yazarı Nurhayat Tuna’nın yaptığı seminerde
Kavram Eğitim Vakfı Başkanı Bahattin Durmuş ve Müdürü, Yrd. DocDr. Sakin Öner de bulundularPanelde , Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel ve Turizm Yazarı ve TV Programcısı Esra Alkan yeni değişen turizm anlayışı ile ilgili Turizm Kavramı ve Turizm Felsefesi gibi olguları savunan bildiri sundular. Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel Turizm genel bir bakış profil ile Turizm tanımlarını deneyimlerini paylaştı. Bahattin Yücel “ Eğitimle sektöre giriş arasında bağlantı kurulduğunda iç açıcı bir durum değil. Geçmişte meslek okulları orta eğitim düzeyinde eğitim veren okullardan 100 öğrenciden sektöre giriş onsekiz kişi idi. Yüksek okul seviyesinde üniversitede öğrenim gören , nüfusumuzun binde biri kadar öğrenci okutuyoruz. 2011 yılı itibarı ile altmışdokuz bin civarı kabaca yetmiş veya yetmiş üç milyon nüfusumuzu varsayarsak İstanbul bu sayıda önde geliyor. Aslında İstanbul Turizm yatak sayısı Türkiye’nin yüzde yirmi düzeyinde . Antalya ve Muğla yatak sayısı yüzde yetmiş düzeyinde. Bu durumda Antalya’nın turizmde bir numaralı il olmasını beklememiz lazım. Antalya beşinci Ankara ikinci… Gençlerin turizm sektöre girişleri düşük ciddi kaynak israfı var. Yatak kapasitesinin yüzde yetmişi kıyı bantında deniz -kum -güneş üçlemesine yapılmış doksan gün yüksek sezon yaşayabilen, ortalamalarına bakıldığında kullanım süreleri yüzde otuz –otuzbeş. Mevsimsel- dönemsel mevsimlik işciler çalıştırılır. Sektör buna çözüm bulamamıştır. Son zamanlarda SGK kurumların büyük ölçüde açık vermesiyle turizm sektörde mevsimlik çalışanlarla ara çözüm bulmaya çalışılıyor. Onların pirimlerin bir bölünü iş yerinin bir bölümünde kamunun yani devletin karşılaması çalışmaları sürüyor. Ancak görünen tabloda yüzde yetmiş sorun var.


Son zamanlarda getirilen kavram turizm sektörün, dar boğaza düşmesi halinde durumunda baş vurulucak ilk yöntemin kültür turizm olduğuna ilişkindir. Kültür turizm ile ilgili hiçbir şey yapmayız. Sebebi görmek için Dünyaya bakmak lazım. 1980 yılların başında Turizm ile ilgili yatak kapasitemizin kamuya ait hazine arazilerin turizm amaçlı yatırımcılara verilmesi ve kamu kaynaklarıyla yatırımların desteklenmesi şeklinde teşvik sistemi oluşturuldu.

Hedef alınan pazar güneş -deniz ihtiyacın karşılamakta zorluk çeken kesimleri ve bunların içinde en önemli alıcı ekonomik büyüklüğü olan Federal Almanya idi. Bizim yaptığımız yatırımların belirleyici ise kurallarını;,satın alma parametrelerini Alman ekonomisini belirlediği bir turizm modeline göre uyarlıydı . Buradan kaynaklanan alışkanlık Almanların tatil anlayışlarına alışkanlıklarına göre yapılan bu düzenleme daha sonra Rusya gibi farklı tüketim alışkanlıkları farklı harcama alışkanlıkları olan bölge gelmiş oldu. 2012 yılı yabancı turist sayısı 31 milyon 15 milyon tatil amaçlı bu durumda turizm- tatil turizm ile finanse edilemiyor. Dar gelirli kitle turizmindeki grup artık tatil yapamıyor. Petrol fiyatlarının yükselmesiyle maliyeti artan hava yolu taşımacılı global turizm rekabetin ağrı şartları, bilgi işlem teknolojilerin hareketiyle tüketicinin ön planda olduğu klasik turizm yeniden üretebilecek birey ön plana çıktı Aracı ortadan kalktı. Hava yolu taşımacılığı uçak büyük otel zincirleri güven oluşturdu. Tüketici kendi beğenisine göre seçecek. hava yer hizmetini iyi verebilecek ve alışkanlıklarını bulabileceği Türkiye kültüre dönük turizm sayesinde ters dönen krizi avantajına çevirebilir" şeklinde kavram olgusunu dile getirdi.

Turizm yazarı ve TV Programcısı Esra Alkan Turizmin felsefesi sunusunun milad olarak başlayayabileceği, bu şekilde anılabileceğinden yola çıkarak kültür turizme yönelmemiz gerektiğinin en başında felsefenin oluşmasını korunabilirliği geleceğe taşınabilirliği altını çizerek getirerek sözüne başladı. Uygarlıkların beşiği dediğimiz Anadolu’yu telafuz ederken söylem kanıksamamızdan içini boş bıraktığımızı anlamını bile düşünmez olduğumuzu ifade eden Esra Alkan "Felsefe nedir ? Yaşamdır. Turizm kültürüde bir yaşam biçimiyse kültür turizmin turistinin hayata bakışı duruşu vardır. Kitle turizmden hoşlanmaz. Kendisi bulup seçecek internetden veya başka bir yerden kendi bilgileri dışında bilgilere ulaşmak isteyecek. Nedir bunlar tarih olur arkeoloji olur insan toplulukları, farklı yaşam şekilleri kültürleri olur. Yerinde bire bir yaşamak isteyecek ve karar verecek. Turizmin felsefesinden başlamazsak pişman sözlerin geri getiremiyeceği bir geri dönüşüm olmayan olumsuz neticelerle sonuçlanabilir. " Öğretime Turizm felsefe dersi konulabildiği gibi kültür turizm turistleri farklı şeylere farklı bir ufuk açabilmeyi vurguladı. Esra Alkan "Felsefenin temelinde hayret vardır. Hayretde merak doğurur. Dünya turizmi farklı yerlere gidiyor alışkanlıklarını görmek isteyen grup kadar görmek istemeyen grupta var onlar için farklı şeyler merak eder. Merakla ilgilenirsin öğrenirsin .Öğrendiğin insan farklı insanı tanıyarak onunla kavgada etsen düşman olmazsın yani barışada katkısı vardır. Elbette gerçek turizmden bahsediyorum. Sürekli düşünmek, nasıl olması gerekir derken felsefe yapmış oluyoruz. Böylelikle sonucunu da gidiyorum." Arkeolojik kazılarla yaptığı Badem ağacı köy projesinde örneklemeler verdi. Arkeolojiye dayalı köy kalkınma planı getirilerini anlattı.”
Soru cevap şekinde interaktif geçen panel sonrası Vakıf tarafından konuşmacılara plaketler verildi.
yilmazparlar@yahoo.com
 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder