28 Şubat 2013 Perşembe

VİKTORYA TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR-YILMAZ PARLAR

VİKTORYA TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDİYORTürkiye ile olan güçlü ticari ve kültürel bağları daha da güçlendirmek için Avustralya’nın Viktorya Eyaletinde bir Süper Ticaret Misyonu kurulmuştur.

Viktorya Koalisyon Hükümeti Bakanının liderliğini yaptığı bu ilk Misyon, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesine ve Türkiye’ye ziyaretler yapmak isteyen 170’den fazla şirketten meydana geliyor. Misyon 23 Şubat ve 1 Mart 2013 tarihleri arasında, 50 milyon Avustralya Dolarlık Viktorya Uluslar Arası Katılım Stratejisi kapsamındaki global bir ticari katılım programının parçası olarak gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar Avustralya’dan bölgeye düzenlenenler arasında en önemlisi olan bu Misyonun çalışmaları, Birleşik Arap Emirliklerinde başlayacak ve Türkiye ve Suudi Arabistan’a yapılacak ziyaretlerle devam edecek. Bu ziyaretlerde gıda, turizm, tarım, su, atçılık, altyapı, savunma, yüksek eğitim, mesleki eğitim ve denizcilik endüstrilerindeki fırsatlar üzerine odaklanılacak. Eğitim sektörü, katılan 23 Mesleki Eğitim ve Öğretim (VET) Kurumu ve Üniversite ile Türkiye’de temsil edilen en önemli sektör olacak.
Yenilik, Hizmetler ve Küçük İşletmeler Bakanı ve Turizm ve Önemli Faaliyetler Bakanı Louise Asher. Önemli Projeler, Yarışlar, Limanlar ve Bölgesel Kentler Bakanı Sayın Dr. Denis Napthine MP de yatırım ve ticaret alanındaki fırsatlarını araştırmak için Misyona katılacak.
Bakan Asher, NEMA Bölgesinin ve Türkiye’nin Viktorya’da üretilen mallar ve hizmetler için en önemli ihracat alanlarından biri olduğunu açıkladı. Şu anda Viktorya Türkiye’ye 46 milyon Avustralya Doları hacminde mal ticareti yapmakta ve ticari ilişkileri daha da geliştirmek için fırsatlar arıyor.

Bu Misyon, daha önce Mayıs 2012’de Viktorya Hükümetinin Türkiye’ye düzenlediği ve büyüyen altyapı sektöründeki fırsatların araştırıldığı ticaret misyonunun bir devamı olarak gerçekleştirilecek. Söz edilen bu büyüme sonrasında sadece Türkiye’de değil, fakat aynı zamanda Orta Doğu, Orta Asya ve Rusya’da Viktorya şirketleri için çok geniş kapsamlı proje fırsatları doğdu.
Altyapı projeleriyle ilgili olarak, kentsel gelişim, enerji, yol, turizm, demiryolu ve liman sektörlerinde birçok fırsat var ve bu durum Türk altyapı pazarına girmek isteyen Viktorya şirketleri için iyi bir şans oluşturmakta. Misyonda yer alan Viktorya şirketleri arasında mühendislik ve tasarım, sürdürülebilir kentsel gelişim, inşaat projeleri yönetimi ve kredi veren bankalar ve proje konsorsiyumları için teknik ve yasal hizmetler gibi alanlarda çalışan uzmanlar bulunmakta.
Viktorya anı zamanda Avustralya’ya gelen Türk öğrencilerinin öğrenim görmek için en fazla tercih ettiği yer ve Avustralya’ya gelen Türk öğrencilerinin dörtte birinden fazlası burada bulunmakta. Kasım 2012’den itibaren Viktorya’da öğrenim görmek için kayıt yaptıran öğrencilerin sayısı 500’den fazla.

Viktorya’nın başkenti olan Melbourne Avustralya-Pasifik bölgesinde en iyi öğrenci şehri olarak bilinmekte ve aynı zamanda Londra’da faaliyet gösteren QS Örgütü tarafından dünyanın en iyi dördüncü öğrenci şehri Seçildi. Viktorya dünyanın önde gelen üniversitelerine ev sahipliği yapmakta ve Avustralya’daki en kaliteli ve yenilikçi teknik eğitim sektörüne sahip.
Viktorya’da yaşayan ve öğrenim gören öğrenciler, Eyalette yaşayan 35.000’den fazla Türk kökenli nüfus ile ilişki içinde.
Türkiye aynı zamanda atçılık alanında köklü bir geçmişe sahip ve son 20 yıl içinde bu konuda büyük gelişmeler gösterdi. Atçılık sektöründe şu anda yaklaşık 120.000 kişi çalışmakta ve bunların çoğunluğu Türkiye’de gelişmekte olan safkan at yarışçılığı endüstrisinden gelmekte. Viktorya Eyalet Hükümeti, Türkiye’de gelişen atçılık sektörünün Viktorya’da at yarışçılığı alanında faaliyet gösteren şirketler için fırsatlar sunduğuna inanmakta.
Denizcilik endüstrisi de Viktorya için başka bir ilgi alanı. Uluslar arası deniz ulaşımının en yoğun olduğu bölgelerden birindeki stratejik yeri ve toplam 8333 km uzunluğundaki kıyı şeridiyle, Türkiye’nin sahip olduğu eşsiz geo-stratejik konum ülkede gelişmekte olan yatçılık endüstrisini dünyanın en heyecan verici pazarlarından biri haline getiriyor.
Misyonda bulunan Viktorya’lı denizcilik şirketleri ileri teknoloji ürünleri, kompozit malzemeler ve yat limanı geliştirme alanlarının yanı sıra denizcilik ekipmanları konusundaki kaliteli ürünlerini ve hizmetlerini tanıtma fırsatı bulacaklar.
yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder