15 Kasım 2012 Perşembe

3.Malatya Uluslararası Film Festivali Ortadoğu Barış Panel-Yılmaz Parlar


SİNEMA VE BARIŞA ETKİSİ

Bu yılki ana teması “Ortadoğu ve Barış” olarak belirlenen 3. Malatya Uluslararası Film Festivali tüm hızıyla devam ederken atölyeler, sergiler, panel ve söyleşilere de yer verildi. 

Yapılan basın toplantılarda; Onur Ödülüne layık görülen Amerikan Bağımsız Sineması'nın ünlü yönetmeni John Sayles, yapımcısı Maggie Renzi ve Festival Uluslararası Film Koordinatörü Nesim Bencoya ile basın toplantısına katıldı.


John Sayles Hollywood ve bağımsız sinemayı anlattı. "Yaşam boyu onur ödülünü hayatımı bitirmememe rağmen almam çok onur verici. 30 yıldır Biz filmlerimizi herkes için yapıyoruz. Herhangi bir insanın filmlerimizle ilişki kurması için yapıyoruz. Hayatımda hiç gitmediğim yerleri filmlerle keşfetmeyi çok seviyoruz. Amerika'da siyahlarla beyazların karşılaşması sokaklarda değil bağımsız sinemada oldu. İnsanlar bu ilişkinin kurulabildiğini filmlerden öğrendi    


Amerika'da da bağımsız sinemacı olmak zor dağıtımcı ve sinema salonu bulmakta zorlanmaktayız. Örnek Son filmim Go For Sisters, şu an çekim aşamasında. Yakında bitecek. Ancak tabi ki dağıtımcımız yok. O yüzden ne zaman çıkacağını bilmiyoruz



 Ben aslında bir romancıyım. Edebiyat kökenli olduğum için filmlerimde ayrıntılara girmen çok kolay oluyor. Kültürünü, değerini, politikasını anladığım yerlerde film çekmeyi tercih ediyorum. Amerika'da sinemayı devlet desteklemez" dedi. 

Yapımcı Maggie Renzi "John Sayles hakkında şunu söyleyebilirim. Filmlerinde kendinden söz etmiyor. Başkalarından, diğerlerinden ve ötekilerden bahsediyor."

Soru karşısında John Sayles şunları söyledi. "Hollywood şirketleri çok büyük bir güce sahip oldular. Bazen ABD hükümetinden bile daha güçlü oluyorlar. Ne yaparsan yap kâr getir düşüncesiyle hareket ediyorlar. Bu şirketler büyük medya kuruluşlarının da sahibi"

John Sayles Festivalin basın sorumlusu ve mükemmel basın toplantı organizasyonlara imza atan Bahar gedik ile fotograf çektirmeyide ihmal etmeyerek şükranını gösterdi.
Festivalin uluslararası yarışma jürisi için yapılan basın toplantısında Jüri  Başkanlığını üstlenen İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani, Senarist ve yönetmen Suha Arraf, sinema yazarları Esin Küçüktepepınar ve Aruna Vasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel, Alin Taşçıyan’ın üstlendiği toplantıda, Taşcıyan’ın sorularıyla basını bilgilendirdiler.
Uluslararası uzun metrajlı film kategorisinde Amerika, İsrail, Bosna Hersek, Kanada ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden Düşler Diyarı, Tanrının Kuzusu, Taş Kafa, Çocuklar, Müfettişler, Kayıp Çocukluk, Lazhar Bey, Mustafa'nın Tatlı Rüyaları, No ve Savaş Cadısı filmleri yarışmaktadır.

Festivalde ayrıca ‘Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı’ konulu bir de panel düzenlendi. İnönü Üniversite konferans salonunda gerçekleşen panelin Moderatörlüğünü sinema yazarı Alin Taşçıyan’ın üstlendi. Panelin konuşmacıları “Hamas'ın Kadınları” adlı belgesel filmi seyirciyle buluşturan, senarist ve yönetmen Suha Arraf ve Meni Yaesh oldu. Panelde temel fikirlerin ışığı altında yaptıkları ürünlerİn safhalarını dile getirdiler. Zor koşullarda imkansızlıklar içinde yaptıkları  çalışmaları anlattılar. Sponsor bulamadıklarını bu nedenle Uluslararası festivallerde varlık gösteremediklerini vurgulayan panelistler, sinemanın barışa direk bir etki yapamadığını ancak gözleri açtığı görüşündeler.

Panele yüksek bir seviyede katılım vardı..İnönü üniversitesi öğrencileri, öğretim üyeleri ve  basın panelistleri soru yağmuruna tuttu. Sonuç olarak, sinemanın ve bu tür etkinliklerin yapılmasının önemini bir kere daha ne kadar fayda sağladığını, zihinlere yerleştirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder