30 Haziran 2012 Cumartesi

ÖZGÜR KUŞLAR GİBİ KANAT AÇMAK-YILMAZ PARLAR HABERİ


KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL
ÖZGÜR KUŞLAR GİBİ KANAT AÇMAK
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar

23-26 Haziran 2012 Tarihleri ​​arasında Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen 34.Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliği bitti ancak izleri kaldı.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Erzincan iline ait, Kayalarından sular, pınarlar fışkıran, yeşiller içinde sakin, şirin, cennet ilçesi Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyon'daadrenalinin doruklarda olduğu “basejump” pilotların 3 yıldır yaptıkları atlayışlar festivale damgasını vurdu.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
 Uluslararası kültür ve Doğa sporları şenliğinde sponsor “Kaya Grup Kayasafety” dağ spor ekibin çalışmasıyla yaklaşık 440 metreuzunluğundakiparkurda ve 400 metreye yakın yüksekliğindeki  4-5 ton yükü kaldıracak güçteki bir parmak kalınlığındaki çelik halat üzerindeki yine Kayasafety firmasınca met çalışmayla geliştirilen Raylı oturak sistemi sayesinde birden fazla atlayışa imkan hazırlandı ve ilk defa “Wingsuit” atlayışı yapıldı.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Wingsuit (Yarasa- kanatlı elbise) ile  “Basejump” sporcuları iki Rus Sergei Mikhalchuk, Dmitry Rukhlenka veAvustralyalı Cameron Tracy Walker,pilotlar tarafından gerçekleştirilen atlayış -güvenli paraşütü açma zaman sınırlarını- zorlayarak huşu içinde seyredenlerin nefeslerini kesti.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
İtalya Trentino Arco’da 1200 metreden atlayan  Dmitry Rukhlenka 400 metre yükseklikten yarasa elbiseyle son derece riskli geç paraşüt açma atlayışları heyecan katsayısını oldukça artırdı. Kaya grup Eğitim Uzmanlarından Ali Şahin’e saniye ve saatteki km hızlarını sorduk. “Saniyede ortalama 50 metre hızla azami 7 saniye sonra açmak zorunda saatdeki hızı 250 km.” cevabını aldık.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
İlk atlayışlar Türk sporcumuz Şahin Şahin’den geldi aynı başarılı sporcumuz Hasan Dökmetepelioğlu’da güzel atlayışları ve nokta inişleriyle dikkat çektiler.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Karanlık Kanyon'da gerçekleştirilen 'base jump' atlayışını Türkiye’de icra eden beş sporcudan  3'ü katılırken 2'si kadın 15 sporcu, Türkiye, Avustralya, Avusturya, İngiltere, Almanya, Fransa, Slovenya gibi ülkelerin temsilcileriydi.
Atlayışın yapıldığı parkuru ve tepeden atlayışı  izlemek için, zaman zaman 600 metreye ulaşan kanyonun doruğuna çıktık. Sahnede yine Rus pilotlarDmitry Rukhlenka ve  Sergei Mikhalchuk vardı. Birlikte etlayış yaptılar. Yine akıl almaz riskli hareketleri icra ettiler. Paraşütlerini yine geç açtılar. Nokta iniş sırasında Sergei Mikhalchuk 5-6 metre kala iniş noktası yanındaki kanyonun kayalarına ayaklarını tepki olarak vurarak hafif bilekten sakatlanma geçirdi.  Ambulans ve Hastanede ayakta tedavi sonrası yaptığımız röportajda; Çok Ülkede atlayış yapmalarına rağmen Kemaliye Kanyonu mükemmel bulduklarını ve kendilerini fevkalade geliştirdiklerini her sene geleceklerini Doğa sporları açısından Kemaliye ilçesinin çok şanslı bir coğrafyada olduğunu ifade ettiler.KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Basejump Parkur  ve doğa spor şenliklerinin pek çok alanında sponsor varlığını  gösteren Kaya grup heyetinden  Musa Karahan Ve Ali Şahin ile  söyleşi gerçekleştirdik.
Kaya grubu tanıyabilirmiyiz ?
“Ülkemizin Doğa konulu en genis katılımlı ve en zengin içerikli Uluslararası Erzincan Kemaliye Şenliğinde, KAYA Grubu (KAYA Halatlar, KAYA Güvenlik, KAYA Eğitim, Danışmanlık )  Ana sponsor olarak yer almaktadır. Şenlik kapsamında, Uzman personellerimiz organizasyonda Aktif olarak görev yapmaktadır.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Parkuru ne zaman geliştirdiniz?
“2009 yilinda 440 m uzunluğunda ve 400 m yüksekliğinde ki Karanlık Kanyona, Musa Karahan ve Ali Şahin olarak, yüksekte çalışma eğitim uzmanları bizler, teknik gözetim ve montaj uygulamaları ile gerçekleştirdik. Sonraki yıllarda daha da geliştirdik. Ülkemizde Bir baska orneği bulunmayan met çalışmayla 2010 yılında, rayli oturak sistemi ekleyerek, birden çok sporcunun aynı anda Karanlık Kanyon'a atlayış yapma olanağını sağladık. 2010 yilinda İMKB yıne eğitim departmanımızdan yüksekte çalışma eğitim uzmanımız Ali Şahin montaj uygulamaları ıle kaya yüzeyine 60 m yapay merdiven (ferrata yoluyla) kurulumu gerçekleştirildi. Kurulumu gerçekleştirilen yapay merdiven Ile paraşütçülerin, ferrata tırmanıcılarının etkinlik alanına ve raftingci sporculara ulaşım sağlandı.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
UMKE ile birlikteliğinizi gördük neler yaptınız?
“KAYA Grubu olarak Şenlik sponsorluğu kapsamında UMKE kurtarma eğitimleri ve tatbikatlarına katkı ve uzman personel görevlendirerek, “Basejump” sporcularının altyapı sağlayıcılığı ve diger birçok spor aktivitelerinin destekleyicisi olduk. UMKE İstanbul ve Erzincan ekiplerinin kaya duvarında askıda kalan veya kaza geçiren tırmanıcının kurtarılmasını Iki farkli günde iki farkli teknik ile tatbikatlarını gerçekleştirdik. Teknik ve uygulamada destekte bulunduk.”
Dağcılık federasyon ile çalışmalarınızı anlatırmısınız?
“Türkiye Dağcılık Federasyon Spor Tırmanış Kurulunun düzenlediği  spor tırmanış rotaları yarışmasının KAYA Grubu kurulum Personeli olan İsmail Satılmış ve TDF rotasyon yapıcıları tarafından hazırlanmıştır. Ayrıca Teknik ekipmanlar tarafımızdan sağlanmıştır.”
KAYA Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya’ya sponsorluk hakkında soruyoruz
"Başta yönetim kurul Başkanı Kemal Kaya olmak üzere, dokuz yıldır destek verdiğimiz Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Şenliği'nde ekibimizle Türkiye'de ilklere imza atıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Hizmet verdiğimiz tüm sektörler Içinde, dağcılık ve doğa sporlarına yönelik geliştirdiğimiz ekipmanlar ve Türkiye Dağcılık Federasyon üyesi profesyonel eğitmenlerimizle verdiğimiz eğitim hizmetleri önemli bir ​​paya sahip. İş sağlığı güvenliği ve yüksekte çalışma sektöründe uluslararası bir marka olma yolunda yatırımlarımızı planlarken, met ülkenin geleceği olan gençlerimizin sportif faaliyetlerine de destek vermeye devam edeceğiz. Kaya grubu uzman personeli olarak düzgün, seviyeli ve spora örnek  davranışlar sergilemeye de    devam  edeceğiz. Kaya grubu olarak sosyal sorumluluk bilincinde ülkemizde sporun gelişmesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz "
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Ayrıca Ata sporu savaş sporu cirit çok heyecen vericiydi. Arada söylenen şiirler duyguları Türklük gururun doruğuna çıkardı. Sportif kaya tırmanışı, akarsu sporları (kano ve rafting), göl sporları (su kayağı, kürek), dağ bisikleti, trekking gibi doğa sporları etkinlikleri de yer aldı.  Çeşitli kültür ve sanat sergileri, konferanslar düzenlendi. Ankara’da faliyet gösteren, Kemaliye’yi gösteren görselde bizi çekerek destek veren  FSK (Fotoğraf sanatı Kurumu) Derneği üyelerinin de katıldığı, Fotograf yarışmalarıylda son buldu. Derece alanlara verilen plaketler sırasında “Kemaliye’de çekilen her resim, ormana dikilen her ağaç gibidir” sözü anlamlıydı.KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Ana teması “özgün bir kültür ziyafeti, doğa sevgisi, spor ve kardeşliktir”.olan şenlik
Turkcell, The North Face, Coca Cola ve KayaSafety sponsorlugunda Kemaliye Belediye Başkanlığı ile Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfının (KEMAV) öncülüğünde, Kemaliye Kaymakamlığı’nın işbirliği ile ve Kemaliye Kültür ve Kalkındırma Derneklerin desteği gerçekleşti.
KEMALİYE SIRAT KÖPRÜSÜNDEN ÖLÜMÜNE ATLAYIŞ DEĞİL-Yılmaz Parlar
Konserler şehitlerin yası nedeniyle gerçekleşmedi. Atatürk’ün ismini alan Kemaliye’yi hassasiyetinden duyarlığından, saygısından ayrıca takdir ediyoruz.
yilmazparlar@yahoo.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder