1 Haziran 2012 Cuma

“SILSEL” SONA ERDİ -YILMAZ PARLAR


GÖKYÜZÜNE UZANAN MENDİL MEKTUPLAR
“SILSEL” SONA ERDİ

18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman’ın festival için ürettiği “SILSEL, Türkiye’ye yazılmış mektuplar”  Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda ki etkinlik başladığı, sürdüğü ve yine aynı ilgiyle sona erdi.
Son günün ve son mesajların ilave edildiği ve tarihe sivil dökümanı olarak geçeçek performansta hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet eden gök kubbe altında arzu edilen yaşamı arzu eden herkes dilediğini 45 cm lik parçaya dilediğini yazdı dilediğini sembolledi dilediğini yarattı. Mesajlar çoğunlukla.barış dostluk kardeşlik üzerineydi
Performanstan İnciler



İKSV Festival Tiyatro Direktörü Dikmen Gürün “SİZ ÖTEKİMİSİNİZ? BİZ KİMİZ?”



Bir dönem kendine has yorumuyla kitleleri çoşkuyla harekete geçiren sanatcı Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca,


Ahmet Kaya ve Sabahattin Ali’ye sevgi hayranlık mesajlarını gönderirken
eşine gönderdiği zarf içinde birlikte çekilen ilk fotosunu gönderdi. 

Yorumcu bestekar müzisyen İlkim Karaca “ Özgürlüğü giyinmeli-Özgürlük aşkdır.”
“Elinde ağaç güneş ay barışta.
Dünya neden savaşta
Şarkılar hep barışta”


Bir iki cümle bizim katkımız olsun diyerek mesafeye  artı bir ekledik,
NE VAR BU DÜNYADA SEBEB
KAVGA EDECEK
SONUÇTA HERKESİN ÜSTÜNDE
OTLAR BİTECEK

GÜNEŞ BATAR
YILMAZ PARLAR
diyerek imza atmayıda ihmal etmedik,


Yazdığımız parçaya eklenen  Boethius adının geçtiğini görünce  merak edip sorduk. Gregoriyan müzik araştırmacı Şebnem Yavuz olduğunu öğrendik.
Söyleşiye devam ederek sorumuzu proje üzerine yönlendirdik.

Nedir bu Proje ?
Duyulmamıs¸ Karsılasmalar: İstanbul’daki Kutsal Bilgelik‘ten Essen’deki Aziz Ludgerus’a“ Projenin Kısa Tanımını yapabilirmisiniz?
Bu kültürler ve dinlerarası konser akşamının ön planında filozof Boethius ve ortaya çıkıs,¸tarihi ruhanî-felsefî arka planıyla İslam ve Hıristiyanlık arasında bir köprü oluşturan Boethius ilahileri (şarkıları) yer alıyor.
Tarihsel olaylar ve bu alandaki yeni bilimsel kuramlar bu akşamın ana fikrini oluşturmaktadır ve burada sanatsal bir biçimde uygulamaya konulacaktır; öyle ki, Hıristiyan ve İslam dünyasının ve müziğinin, sanatının ve biliminin ortak kültürel kökleri yepyeni bir biçimde göz önüne serilecektir.
Boethius’un gözyaşları diyorsunuz neyi ifade ediyor?

6. yy Roma Imparatorluğunun en önemli filozof olan Boethius bestelediği mistik şarkılarla dikkat çeker. Kilisenin dogmalarını zorlayan besteleri Papa Vigilius tarafından yasaklanarak Hristiyan dünyasından saklanmıs¸ ve kendisi idam edilmiştir. Boethius’un günümüze ulaşabilen eserlerinden oluşan gözyaşları bir dönem yaşadığı Istanbul’da gün ışığına çıkmayı bekliyor.

Hangi mekânlarıda etkinliği dönemi ve süresini düşünüyorsunuz?
Aya İrini, İstanbul ve Basilika St. Ludgerus, Essen. Sonbahar 2013 beş akşam
Neleri hedefleyecek?
Kültür din ve toplum politik ve bunların üzerinde, küresel düzeyde
Kültür politikasına katkısı ne olacak?
Uluslararası ve küresel düzeyde kültür politikasına yönelik yeni bir bakış Batılı anlamda normale yeni bir bakış¸ Batı  için normal olanın çok ötesinde olan ve şaşırtıcı bir yenilik sunacak olan bir bakış getirmek. Kabul etme temeline dayanan bir tartışma ortamını sağlamak ve entelektüele alternatif olarak, yepyeni bilim-kuramsal bilgiler temelinde sanatsal-estetik erişimi yaratmak.
Dinler arası barışa katkısını düşünüyormusunuz?
Medeniyetler Çatışmasının ardından şimdi de Tektanrılı dinler çatışması“ mı?
İbrahimî dinler (Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam) arasında, yeni kuramlarımın sunduğu bu tümüyle yeni bakış açısı aracılığıyla yepyeni bir diyalogˇun devreye sokulması.
Assmman adıyla anılan tartışmanın ele alınması ve tümüyle yeni bir anlayış olan suprematistik düzeyde düşünme üzerine yeni bir tartışmanın başlamasını sağlamak.
Toplumsal ve politik dönüşüme katkısı ne olur?
Günümüz çağından gelecek çağa ve bununla bağlantılı olarak post-seküler ilişkiler için gerekli yapısal geçişe yönelik yeni temeller sunmak.
Pekala birde İnsanî bilincin evrimine katkısını soralım?
Bu çağa uymayan yapıların terki ve yeni düşünce yapıları yaratmak suretiyle yepyeni bir insanî bilinç düzeyine erişebilmek.


Tekrar Silsel’e dönersek,  Aramice kanat çırpması anlamında ve Mardin’in eski Süryani evlerinin tavanlarına yapılmış gökyüzü tasvirinin de adı olan   “Türkiye’ye yazılmış mektuplar” altbaşlığını taşıyan bu performans, İstanbul Tiyatro Festivali’nin sonrası Ülkemiz şehirlerini ve dünyanın çeşitli ülkelerini de gezerek daha birçok ortak gökyüzü inşa edecek

 yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder