2 Haziran 2012 Cumartesi

GYİAD KONFERANS-FİLO BÜYÜYOR TURİZM SEVİNİYOR.-YILMAZ PARLAR



ALİ SABANCI KOŞUYOR
PEGASUS KANATLANIP UÇUYOR

FİLO BÜYÜYOR TURİZM SEVİNİYOR.

Turizmin ilk adımı hava taşımacılığında önemli değer katkıları olan Pegasus hava  yolları organik büyümesini devam ettirerek filosunu genişletiyor.

Ali Sabancı “Hedef tüm her kesimi uçurmak.”
Pegasus, inanılmaz fiyatlarla arzu edilen yolcu memnuniyeti ile kaliteyi düşürmeden uçuş sınırlarını genişlettiği gibi koltuk sayısınıda artırıyor.
İstanbul’da bir restauranta arabanızla gittiğinizde, benzin sarfiyatından daha ucuz olarak,  Adana’ya uçarak kebab yiyecek kadar veya Roma’ya 49 avro kadar bir fiyatla günü birlik gidecek-dönecek kadar hava yolunun önünü açan herkese turizm vizyonu getiren, Ali Sabancı genç girişimcilere de ışık tutarak yarının değerlerini yaratıyor.
Bakın Ali Sabancı  Pegasus hava yolları ile ilgili söylediklerine “Pegasus Havayolları  organik büyümeye devam edecek. Biz şu ana kadar iki havayolu şirketine yatırım yaptık. İşimizi organik olarak büyütmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde parmak ısırtacak bir filo yatırımını açıklayacağız. Misafirlerimiz bizim yarattığımız ürünleri sünger gibi emiyor. 
Ben Pegasus’la uçarak Adana’ya kebap yemeye gidenleri duyuyorum. Geçenlerde bir restauranta gitmiştim. Yanıma bir garson geldi ve eşi için 49 euro karşılığında Roma’ya bilet aldığını söyleyerek bana teşekkür etti. Bunları duymak çok hoşuma gidiyor. İnsanların tüketici alışkanlıklarına etki etmek çok güzel.” 
Bu sözleri konuk olduğu GYİAD tarafından düzenlenen  “Yılın İş İnsanı ile Sohbet” konferansında Söyledi.
Konferansta genç girişimcilere Başarılı iş adamı olmanın başarılı girişimciliğinin sırlarını anlattı.

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı’nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, Ali Sabancı, yeni iş modellerine yönelik ve girişimcilik görüşlerini paylaşırken GYİAD üyelerine büyük bir cesaret aşıladı.
Ali Sabancı “Türkiye’nin oldukça genç ve dinamik bir nüfusu oluşundan, nüfus fazlalığımızdan genç nüfüs popülasyonundan gurur duyduğumuzu her yerde dile getiriyoruz. Ancak her sene 800 000 genç üniversiteden iş hayatına artış getiriyorsa,    üniversiteden mezun olan genç iş bulma pazarına gidiyorsa .% 20’si iş bulamıyorsa bu durum Başbakanıda rahatsız eder.
Bu insanlara iş yaratmak gerekir..İşsizlik oranına bakıldığında.2012 % 10:4 üzerinde iken  gençlerde işsizlik oranı iki katı kadar fazla %18.3 üzerinde.
Takriben 800.000 üniversiteden mezun olan kişi işsiz, iş bulunmadığı takdirde 800.000 kişi patlamaya hazır bomba gibidir.
Bizim görevimiz TOBB Genç Girişimciler Kurulu olarak, girişimciliğin  bir alternatif olabileceğini insanlara anlatmaya çalışmak. 2008 de girimci sayısı % 6 iken 2011 sonu %11.9 üzerinde, kadın girişimci sayısı çok az, nüfusun yarısı kadın olmasına rağmen 80.000 kadar girişimci kadın var. Bu konuda suç hepimizin.
Yeni anayasada Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılıklı maddeler var.” diyerek, Konferansta bulunan Genç girişimcilerin girişimiyle elde ettikleri iş ve işte çalıştırdıkları ile doğan potansiyel istihdamı örnek olarak gösterdi.

Başarının sırrı “One Man show” u olmadığını,tek adam olmak yerine herkesin  sirketde rol almasını kendi ekibinden örnekleyerek yarısı aktif görevde çalıştığını dile getirdi.

Finansal zorluklara gelince, “Finans girişimcisizliğin saklanma virüsü, aslında dünyada para var, kaynaklar mevcut ,insiyatif var.Devlet ve özel sektörde finansman sıkıntısı yok. Fakat fikri sözle anlatmak olmaz. Gençlerin sözle sunduğu fizibilite içinde finansal bacaklar yok. Yazılı programlı olmak lazım.”

Koton sahibesi Gülden Yılmaz’ın analitik hayalperestlik düşüncesine örnek vererek cesaretin olması ve fizibilitenin çok iyi hazırlanması gerektiğini söyledi. “Başarısızlık ayıp değil. İllaki başarılı olmak gerekmez.”  Kayınpederi Aydın Dogan’ın iki kere batmasına rağmen cesaretle tekrar girişimciliğini işaret etti.

Ailesi aktif olan genç diğerlerine göre bir adım önde başlıyormu? sorusuna “Aslında bir sıfır geriden başlıyor. Çünki beklenti fazla oluyor. Beklentiyi artırıyor. Ayrıca o türdeki bir kimsenin her hangi bir başarısızlığı diğer gençlere deneme cesaretsizliği veriyor. Kötü örnek durumuna düşüyor.

Benim gençler önünde şöyle bir dezavantajım var. Yaptıklarımı anlattığımda gençler şöyle düşünüyor. -Elbette yaparsın sen Sabancı’nın oğlusun- oysaki adını sonradan öğrendiğiniz kişinin yaptığı işi duyunca o sizmiydiniz.” diye örnekleyerek eşit şartlar olduğunu vurguladı. Şans oyunlarından örnek göstererek. eline geçen fırsatı iyi değerlendirmek adına bir anekdot aktararak zihinlere yerleştirdi
“Elbette finansman kolaylığı var aile harici banka kredileri açık. Ancak bizlerinde başarısız olduğumuz sektör mevcut. Örneğin biz de sağlık işlerini beceremedik.” dedi.
İş dünyası teşviklere kilitlendi doğudaki bu teşvik paketleri nasıl değerlendiriyorsunuz?  sorusuna
“Teşvik paketleri motivasyon sağlıyor, iş insanına girişimciye moral motivasyon veriyor. Teşvik paketlerin finanse edilir paket olmadığını teşvik paketin kendi kendisini orta vadede finanse edebildiğini gören bir yönetimiz var.

Başlangıç yapacak genç girişimciler için Doğru yönlendirebilme bakımdan hangi sektör değerli? sorusuna “Nihai tüketiciye yönelen her iş değer yaratan potansiyel var. Önceleri üretim sonra satış, şimdide, pazar konuları ön planda çok iyi öğrenmeliyiz.  Geçmişte üretim satış önem kazanırken  bu gün Pazar Perakende sektörü çok önemli. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum gereği çok şanslı bu nedenle perakendenin hemen hemen her alanında değerlendirilmeli.”

Sabancı gurubundan ayrılmasını ve ikinci kuşak sabancıların melek yatırımcılar olmaması konusundaki kapsayan soru karşısında “Benim Sabancı Holding’ten ayrılmam bir günde alınan bir karar değildi. Ben de sevinerek ayrılmadım. Fakat özellikle babam bu ayrılığın bana çok yarayacağını söyledi. Babamın güzel sözü Kimseye kazık atma.  Gençler özellikle ne yapmak istemiyorlarsa onu belirlesinler. Planlarını da ona göre yapsınlar. Melek yatırımcılar için muazzam kaynaklar bulunuyor. Çağrı melek yatırımcısıyız. İnternetden ilk  para kazanan biz olduk. İki melek yatırımız var melek yatırımcı ağındaki 5 ortak 5 senede 3 defa bir araya geldik. Melek yatırımcı, az yöneten ortak  daha fazla  izleyen ortak olmak lazım” dedi.
THY ile ilgili soruya “Türk Hava Yolları’ndaki grevin çalışanları ve misafirleri olumsuz etkiledi. Mağdur olan kesimler var Bu gibi kriz ortamlarından yararlanmaya çalışmak  fırsatçı ve miyopik bir bakıştır. THY’nin şirket satın almasına ilişkin olarak çok şey duyduk. Net bir açıklama olmadığı için takip konusu.”
GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Akdarı, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’ya teşekkür plaketi vererek konferansı noktaladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder