5 Mayıs 2012 Cumartesi

Jean- Jacques Rousseau Rousseau ve Türkiye – Düşler ve Kuramlar Sergi-Yılmaz parlar



HAFTANIN SANAT OLAYLARI

TÜRKİYE – DÜŞLER VE KURAMLAR

İsviçre İstanbul Başkonsolosu Sayın Monika Schmutz Kırgöz’ün açılışını yaptığı, Fransa İstanbul Başkonsolosu Herve Magro’nun hazır bulunduğu Jean-Jacques Rousseau’nun üç yüzüncü doğum yılı dolayısıyla “Rousseau ve Türkiye – Düşler ve Kuramlar” isimli sergi gezimi son noktasında, Mustafa kemal Atatürk’ümüzün Jean- Jacques  Rousseau’a ait  kitabı okuyan fotografın olması son derece anlamlı idi..   

15 Nisan 2012  Dünya Sanat Günü' sonrası yoğunluk kazanan sanat etkinlerine bu haftaya damgasını vuran birbirinden mükemmel olaylar uzun zaman zihinlerden çıkmayacak güzelliklerle doluydu. 



Gülten İmamoğlu yeni koleksiyon özel davet sergisi

Gülten İmamoğlu çok ilgi gören sanatseverlere kapılarını açtığı, Rumeli Caddesi atölyesindeki koleksiyonununu, istek üzerine özel bir davetle sanatseverlerler derneği, koleksiyonerler derneği elit üyeleriyle buluşturdu.  

Gizem avcılığına çıkmış sanatcı yeni bir bakış yeni bir imgeyle tanımlamış.olduğu birbiriyle uyumlu renklerle, bir dönemin mitoloji dokusunu yansıtan, simgeleyen desenlere hayat verdiği eserlere naif duygularla vuruculuk kazandırmış.

Soyut çizgilerin egemen olduğu sonsuz pınar gibi doğan renklerden çarpıcı bir anlatım olanağı veren saygın eserlerin yelpazesindeki koleksiyonu, Amerika Newyork galeride sona eren sergiden gelen tablolar ile bütünleşerek yine gözleri kamaştırdı.

Sanatseverler Koleksiyonerler alım seçiminde zorlanırken tablolar önünde uzun zaman ayrılamadılar.

Bu muhteşem yapıtların ahengine uygun İspanya Barcelona Üniversitesince özel davet edilen, Amerika’da Barok müzik üzerine Doktora eğitimini yapan virtiöz Erman Türkili ve Mehmet Özkanoğlu ikilisi verdikleri nefis mini konserle sanat atmosferini doruğa çıkartarak güzel renklere renk kattılar, ayrıca süslediler.. 
“Bin Yıl” Galeride Nilüfer Moayeri
İlknur Şanal’ın sahipliğini yaptığı Topağacı “Bin Yıl” Galeride 15  Mayıs 2012  tarihine kadar sürecek olan, Nilüfer Moayeri sergiside çağdaş sanatda üç boyut kazandırdığı levhalar zor çalışma sonrasında ortaya çıkan harika İstanbul anlatım örneklemeleriydi.

Önceki yıllarda, New-York Türk konsolosluğunda gerçekleştirdiği sergiyle, Türk ve Amerikan sanatseverlerle eserlerini buluşturan, Floransa Çağdaş Sanat Bienal’inde çok sayıda Ülkenin sanatseverlerin beğeni katsayısını artıran, Pera Güzel Sanatlar Eğitim Merkezi'nde Resim Bölümü Başkanlığı ve Galeri Müdürlüğü görevini yürüten Nilüfer Moayeri sergisinde, ana tema yine mükemmel nostaljik İstanbul. 
Sinegog, kilise, minarenin saf çizgileri, tarihi mekanların derinliği, modern mimarinin beton ve çeliğini hemen andıran çizgileri yanyana dengeli bir biçimde kullanmış. 
Ayrıca bu üç semavi dinin birlikteliği ile bilinçaltı göndermeler yapmış, dünya barışına adeta örneklemeler mesajlar sunmuş eserlerinde.  
Ekavart Galeride Claire Arkas
Sanata olan hizmetleriyle unutulmaz değerlerimizden İnci Aksoy’a ait EKAV/ Eğitim Kültür Araştırma Vakfı bünyesindeki Ekavart Galeride, Claire Arkas, plastik disiblinin farklı bir yanıyla buluşturdugu sergide mimarinin ögelerinden yola çıkarak uyumlu renk ve estetiği, bakan gözlere verdiği dinlendirici derinlikle kurgularına bir incelik kazandırmış.


24 Mayıs 2012 de sona erecek sergide pek çok yabancı konukların oluşturduğu sanatseverler hayranlıkla gezerek doyumsuz bir sanat ruhuyla beslendiler.

ÇEKÜL Vakfı doğal ve kültürel varlıkları yaşatmada korumada verdiği mücadelede afiş sergisi

Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığını yaptığı, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki  korumaya aldığı kültür varlıklarında unutulmaz emekleri olan ÇEKÜL Vakfı nın sayılamayacak kadar pek çok doğal ve kültürel varlıkları yaşatmada korumada verdiği mücadelede afiş desteği veren sanatcıların sergisine ve resepsiyonuna, Cihangirin sanat merkezi mekanlarından “White Mill” ev sahipliği yaptı.

Çok sayıda vakıf üyeleri ve konuklar anlamlı sergiyi gezerken verdikleri hizmetin mücadelenin yorgunluklarını gülümsemeyle çıkardılar.

Jean- Jacques  Rousseau Rousseau ve Türkiye – Düşler ve Kuramlar Sergi

1712 Cenevre doğumlu Jean- Jacques  Rousseau,, aykırı düşünme tartışma yeteneğini geliştirme ve yeni fırsatlar peşinden koşan, Dünya’ya damgasını vuran unutulmaz değerler listesine imza atan  düşünür bir sanatcı. Olçukca zengin son derece değerli arşivlerden derlenen “Rousseau ve Türkiye – Düşler ve Kuramlar” Sergisi onun döneminden Türkiye’sine yaptığı göndermeleri aracılığıyla tanıtacak.  

Rousseau’nun o dönemdeki Türkiye hakkındaki bilgileri, 1705 - 1711 yılları arasında “Saray’ın Saatçısı” olan babasının ve seyyahların anlattıkları, kitaplar ve Batı’da dolaşan Bâb-ı Âli resimleri kaynak oluşturuyor. 
Dr Martin Stern (NDS, Rousseau Derneği) ve Rémy Hildebrand (Avrupa Jean-Jacques Rousseau Kurulu Başkanı) Sorumluları oldukları bu muhteşem  Serginin Destekleyenleri, Başta İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu, Cenevre İkonografi Merkezi, Cenevre Halk ve Üniversite Kütüphanesi (BGE), İstanbul Ticaret Odası, Espace Rousseau (Cenevre), Montmorency Jean-Jacques Rousseau Müzesi, Avrupa Jean-Jacques Rousseau Kurulu, Patek Philippe Müzesi (Cenevre), İstanbul Fransız Kültür Derneği ve Swissair.
Jean- Jacques  Rousseau Rousseau ve Türkiye – Düşler ve Kuramlar Sergisi,2 Haziran 2012’ye kadar (pazar günleri hariç) her gün saat 11.00 - 18.00 arası; gösteri ve konser günleri ise saat 20.00’ye kadar gezilebilecektir.
yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder