29 Nisan 2012 Pazar


ŞİİRİN KUTSAL KİTABI “99”

Ezberlenirse ifade etmeyen okunursa mısraların enerjisini alacağınız kitaplar arasında olan “99” rengi gibi portakal ağacı meyveleri içinde saklı kitap kutsal kitapların ayetleri gibi numaralandırılan nar bütünü gibi içine meyve incilerini şefkatle saran şiirsel bir kitap.


99 kitap yazarı Gazeteci Miryam Şulam imza gününde kitapsever değerli dostları hayranları arasında iş sanat akademi siyaset dünyasından isimler
ve diplomatlar vardı.


Tarihin derinliklerinde yer alan kültür varlıklarımızdan Galata kulesi eteklerinde şirin turistik Cafe de Galata’da düzenlenen imza gününün 5 saatlik zaman dilimlerinde yazarın imzalı kitabını almaya gelenler sıcak ortamın atmosferinde kitaplarını imzalatıp hemen okumaya koyuldular.

Kitabın enerjisi tümü kuşatırken, yazarın içinden rasgele okuduğu şiir diplomatlarca
beğeni kazanınca kendi dillerine uyarlanması sözünü aldılar. Böylece ülke sınırını aşan “99” yelken açmış 7 dile doğru hedeflenirken, edebiyatımız örneklerinin bir parçasıyla, Ülke Ülke gezerek kendi dillerine uygulanarak Türk şiirini, dostluğu, insancıllığı, kardeşce yaşamayı sevgiyi sakladığı mısra aralarındaki ruhu, aşılama misyonu üstlendi. Soluksuz koşan kitabın her mısrası birer yaşam felsefesi birbirini tamamlayan zincir halkaları gibi, biri aradan çıkartılınca bütünlüğü bozulan tılsım.   

Sevgiyi bir solukta içine çeken, yaşam felsefesini önünüze altın tepsiyle sunan bir değeri nasıl anlatabilirsiniz.?.. Okuyunca hem kendisini hem yaşamı öğrenirken, yaşadığınızı sandığınız hayatınızı tekrar sorgulatan, hayat yolunuzun çiçekli ve dikenlerinden tercih seçiminizle güzelleştirmek veya çirkinleştirmek elinizde olduğunu, çiçekten çiçeğe konan bal yapan arılar gibi mısralarda gezindikce yaşamınızın ballaştığını anladıkca, ancak anlıyabilirsiniz değerli yazar Miryam Şulam’ı.


Yaşam şiir gibi geçerse hayatdan zevk alırsınız ölüm saatinde bağırmazsınız ölüm meleği geldiğinde korkmazsınız,  hayatı şiir gibi yaşamak  ancak güzel olumlu duygu optimist düşünce ve davranışlarla mümkün. Beyin fırtınası yaptıran mısralar sizi
düşünce girdabında felsefe çukuruna itekliyor sınavdan geçiriyor. Kitabın sevgi dokusunu hücrelerinizde hissettikce yaşam duvarını örerken açıkta bıraktığımız üşüyen yanlarınız sıcak bir aşıyla veya dost bir serumla hayat buluyor. Sorguluyorsunuz, mükemmel olabilmenin hayaliyle doğru hedefe sürükleyen tetikleyici gücü ile itekleyici şehvetinde diğer bir şiirin dallarında sallanmaya başlıyorsunuz. Geriye baktıkca gurur yerine utanma duygularıyla iyi olabilmenin teselli kollarında sözünü veriyorsunuz. Mısralar adeta ant yemin içtiriyor size.

Gazeteci yazar Miryam Şulam ile yaptığımız söyleşide Yaşamı şiirselleştirmeye başladığı ilk kitabı ‘72’ gördüğü büyük ilgiden aldığı ilham ile  ‘99’ isimli ikinci kitabıyla yaşarken duyumsadıklarını okurlarıyla paylaşmaya devam edeceğini söyledi
 herkes özünde aynı insani duygular taşır. Bir’e ulaştıklarında ise yargılama, kin, nefret, hırs gibi olumsuz duygu ve düşüncelerden arınarak, herkesin ‘sen’ veya ‘ben’ değil; ‘biz’ demesini amaçlar.
Şulam “ 99 kitap hedefi okuyucu ile hep birlikte,  bir’e yol almak. okuyan kişi, mutlaka kendi yolculuğundan bir parça bulacak. İnsan dil, din, ırk ve birçok farklılığa rağmen
‘99’,  Mart 2012’de Aret Vartanyan Yayınevi’nden çıktı. Kitabın arka kapağında, Hürriyet Ege Temsilcisi Deniz Sipahi, sanatçı Betül Arım ve Geveze’yle birlikte kendi yorumunu paylaşan kişisel dönüşüm uzmanı ve yazar Aret Vartanyan da ‘99’ un sürüklediği  yolculuğa inanarak, destek veriyor.”dedi.

Türkçe ile birlikte İbranice, İngilizce, Fransızca, Rusca, İtalyanca, İspanyolca
Olmak üzere 7 dil hedeflen kitap, Japon aile birliği üyelerince Japoncaya uyarlanmasını isteyen olduysada biraz zor gözüküyor cevabını duyduk.

Yeni hedefleri arasında Mayıs’ın son haftası İzmir’de de bir imza günü organize etmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder