14 Nisan 2012 Cumartesi

SANATDA BAŞKA PENCERE

SALT Galata 13 Nisan – 17 Haziran 2012 tarihlerinde yeni bir sanat etkinliğine imza atıyor.

Kültür-Sanat mekanlarımız gün geçtikce artarmakta olup beraberinde de sanatın bakir sergilenmemiş alanlarına da ev sahipliği yaparak ulvi kutsal bir misyonu üstlenmektedir.


Son zamanlarda Garanti Bankasının kuruluşu olan İstanbul Beyoğlu ve Galata Salt sanat merkezleri plastik sanat ve mimarlık tasarımların teşhirinde görkemli mekanlar olarak sanatseverlerin her türlü bilgiyi elde edebileceği eğitim alabileceği birer ekol.


Salt galata giriş sanat duvarını süsleyen dekor üstündeki mermer üzerinde İ.S. 1. yüzyılda yaşamış epigramları ile ünlü hiciv şairi Marcus Valerius Martialis’in Latince yazısı yer alıyor. İlgiliden anlamını soruyoruz “Dostlardan aldığın her şey kaderin dışında kalır ancak vermiş oldukların her zaman için servetin olacaktır”cevabını alıyoruz.

Salt Galata Türkiye’nin modernleşmesini değişik açılardan değerlendirdiği denemeler yelpazesinde 13 Nisan – 17 Haziran 2012 tarihler arasında sürecek olan yeni sergisini nesne ve ortamı olarak teşhir ediyor. 1960 yılarındaki Ankara’dan canlı gerçek bir örneklemeye, adeta müze evini, Türkiye’nin müzik tarihinde önemli bir isim olan besteci Ulvi Cemal Erkin ve piyanist Ferhunde Erkin çiftinin evinden bir kesiti gözler önüne seriyor.


Nice dillerde dolaşan yıllarca da dinlenecek eserlerin kaynağı ünlü piyano taşınmada alabileceği zarar riski yüzünden yerinde bırakılarak ortamda yerini ayna gibi yansıyan resmine bırakmış. Baktıkca nostaljik ruhunu keşfediyorsunuz.


Lise öğrencileri, “Mimar Oluyorum” atölyelerinde dönemin mimarisine dönemin mobilya tasarımına şahitlik eden sergideki eşyaların algılamalarından yola çıkarak günlük hayatdaki ilişkileriyle bağlantılı çalışmalar yapacaklar işleve uygun cevapları arayacaklar. 


18 Nisan 2012 Çarşamba günü, düzenlenecek Oditoryum’da Ulvi Cemal Erkin ve Ahmed Adnan Saygun bestelerinin icra edileceği ortalama bir saat sürecek Ulvi Cemal Erkin’in 1935-1936 yıllarında bestelediği müzik örneklerinden oluşan Borusan Quartet konseri serginin çağrıştığı kompozisyonun bir parçası.

Alban Berg Quartet üyelerinden Gerhard Schulz’un müzik danışmanlığını yaptığı Prof. Gürer Aykal öncülüğünde 2005 yılında kurulan topluluk Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 1. keman Esen Kıvrak, 2. keman Olgu Kızılay, viyola Efdal Altun ve viyolonsel Çağ Erçağ gibi sanatçılardan oluşuyor.

5 Mayıs 2012  Cumartesi günü, sergide ele alınan dönemin tasarımcılar ve üretimleri üzerinden değerlendirileceği konuşmalar, etkinlik programın ayrıca  birer parçasını oluşturuyor.

yilmazparlar@yahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder