16 Nisan 2012 Pazartesi

5. MURAD BALESİ-YILMAZ PARLAR


TÜRK BALESİNİN GURURU OLACAK 

Zengin ve uzun tarihimizin sayfalarıyla, balenin estetik ayak izleri buluştu. Turizm kültür ve sanatın her alanında destek veren Çırağan Palace Kempinski hotel muhteşem balenin basın prömiyerine ev sahipliği yaptı. 

Osmanlı İmparatorluğu tarihinde en kısa dönem Padişahlık yapan ve Tahtında 93 gün kalan Padişah 5. Murad'ın hayatından kesitleri sunan bale, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. Balenin Dünya galası 3 Mayıs 2012 tarihinde yapılacak.

 Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin, 5. Murad bale gösterisinin basın prömiyeri   İstanbul Çırağan Palace Kempinski hotelde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.Baleden bazı bölümlerin de sunulduğu toplantıda konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Türk balerinlerin ve koregrafların Dünya sahnelerinde performanslarını başarıyla sürdürdüklerini, 64 yıl kadar kısa bir zaman içinde edindikleri başarılı Türk bale imajında 5 Murad balesi önemli bir dönüm noktası niteliğinde olduğunu söyledi Rengim Gökmen sürdürdüğü konuşmasında pek çok eser hazırladıklarını ve Uluslar arası bale yarışmalarında yer alan çalışmalarına böylesine çok zor zahmetli hazırlanan 5 Murad balesi de eklendiğini söyliyerek, bale ilk tanıtım gösteriminde verdikleri destek için Çırağan Saray Kempinski adına Kültür Ateşesi Ayşe Sipahioğluna şükranlarını sundu.


 Çırağan Palace Kempinski Kültür Ateşesi Ayşe Sipahioğlu, Prömiyere katılan, Osmanlı hanedanına, gelen çeşitli opera tiyatro duayenlerine, sanatseverlere icabet ettikleri için teşekkür ederek kendileri için değerli olan önemi olan bu baleye destek vermek ev sahipliği yapmanın memnuniyetini belirten bir konuşma yaptı  

 Müzikleri hazırlayan Müzikolog Emre Aracı iğneyle kuyu kazmak gibi benzetmeyle araştırmalarla elde ettikleri zorluklarla ile bütünleştikleri eseri dile getirdi. Satışa çıkarılan 5 Murad piyanosunun, İstanbul Üniversitesi tarafından alındığını sandık içinden çıkan notaların Topkapı sarayına teslim edildiğini, oradan yola çıkarak tesadüflerle kaynaklara eriştiklerini zorluklarla bir süreç sonrası eserin hazırlandığını belirten konuşmasını, o devrin Avrupa basın anlatımıyla sürdürdü. Müzikolog Emre Aracı “5. Murad'ın rafine, hassas ve insan hakkına saygılı bir padişah olduğu anlatılıyor. Ama 5. Murad'ın geçici bir sinir bunalımı yaşadığı, yaptığı eserlerden ve ailesinin hatıralarından anlaşılıyor. Sürgün hayatı yaşadığı Çırağan Sarayı içerisinde bir asır sonra tekrar doğuyor. Bu son derece heyecan verici” dedi.Sultan 5. Murad'ın torunu Osman Osmanoğlu,  Sultan Murad’ın çok büyük bir müzisyen olduğunu  500 den fazla beste yazdığını, ölene kadar 28 yıl saraydaki yaşamında  kızı doğduğunu. Oğlunun tüm çocuklarının  doğduğunu, kendisinin Türkiye'e girişi yasak oluşundan dolayı 35 yaşında gelebildiğini burada olmaktan memnuniyetini  belirten sözler söyledi...


5. Murad Balesi'nin, Sultanın kendisine ait olan bestelerinin düzenlemesini müzikolog Emre Aracı ve Orkestra Şefi Bujor Hoinic yaptı. Balenin Librettosu Aracı'ya, koreografisi ise Armağan Davran ve Volkan Ersoy'a ait.
 

yilmazparlar@yahoo.com   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder