14 Temmuz 2014 Pazartesi

CEP SANAT GALERİ-İSMET XBİLEN SERGİ-YILMAZ PARLAR



CEP SANATDA DEV SANATCI

İsmet Bilen Cep sanat galeride açtığı kişisel sergiyi gizil ile adlandırdı.
Figüratif soyut eserlerin hakim olduğu sergi 7 ağustosa kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Sergi açılışında Sanatcıya en favori eseri önünde gorsel almak istediğimizi söylüyoruz. Hemen Atatürk tablosu önüne bizi götürüyor. Bu davranışından dahada devleşiyor. Sevgili Ata’mızın sanata ve sanatcıya verdiği değerin vefasını pek çok gelen ziyaretcilere hatıra olarak verdiği suluboya çalışmalı Atatürk eserlerini hediye ediyor.



Yaptığı eserlerin büyüsüne kapılarak sizi başka düşüncelere çekiyor. Herhangi bir tahlile ihtiyaç duymadan karmakarışık gibi görünen figürlerden sadelik hemen kendini gösteriyor.

Sanatcıya alıcımızı uzatıyor ve bu serginin özünü soruyoruz. Ancak öyle güzel ifadelerle tabloyu resim yapar gibi çizince ara soruya gerek duymadan sözünü kesmeden bu güzel sözleri sanatcının ağzından aynen aktarıyoruz.
“Sanatsal hayatımın varoluşumunu devam ettirecek söz konusu bu 60. cı kişisel sergimde 60 adet birbirine bakışlı ve hareket kabiliyeti özlemler arası figüratif soyutsal çizgilerimle kendimi ödüllendirdim...

60 adet resimsel olarak sunduğum sosyoloji, felsefe ve politik sanatsal yapıtlarımdaki artistik yağlıboya, akrilik, guvaş, suluboya, altın varak, karakalem, tükenmez ve aklın bile tahayyül edemiyeceği değişik tekniklerle dayatma yaptığım bu sergimde tüm sanatsal malzemeleri kullandım...



Resimlerimi bir anlamda ana renk girdilerindeki tekrar renk tayflarınıda kullanarak çok sesli bir renk anlayışıyla tuval, cam tahta ve keğıt çeşitlerinin üstüne avantgart bir şekilde işlediğimi hissettim...



Resimlerimdeki tüm mekanizmalar birbirlerini irdeleyen makro soyutlamalar eşliğinde mikro renkleride yanına alarak figüratif bir soyutlamayla birbirini tetikleyen bir nesneye dönüştüler..

Yapıtlarımdaki yarattığım nesnelerimdeki itici görüntünün tadı acı olmakla birlikte aynı zamanda tatlı bir ifadeye dönüşen akıcı nesnelerim, figürlerim yaşadığımız evrene kendi özbenliklerini bıraktılar..

Resimlerimdeki figürlerimin üstüne vuran gizil estetiksel ışıklar  düşünsel bilinçli düşünmenin bir merkezidir; ışık benim varlık anlayışımdaki aranmamdır.

Göz baktığı kadar aklın varsayım kurallarına göre ışığı ve bilgiyi estetiksel düzeyde beyne yöneltir.
Siz ışığın toplamına ancak; o varolan ışığın üzerine gelen ışığı tekrar algılatıp kavrayabileceği özümseyebileceği kadar ışık ekleyebilirsiniz..Fakat resimlerimdeki gerçek estetik'sel ışık; toplamından başka şeyler tarafından terk edilirler, Yani resimlerimdeki estetik düzeyde kullandığım ışık oyunlarının renk skalaları kendi özünün toplamına girmiş yabancı ışıkları ayırt ederek atar.
Ben salt renklerimi ve desenlerimi büyülü bir Dünya'dan yola çıkarak resimlerime yansayan ışığın yüreğine kabul ettirmeye çalışıyorum.

Benim estetiğinin gizil olarak saklanmış olduğu resimlerimdeki şekillerinin içinde derin düzlemlemeler ve ikilem düzlem hamleleriyle birbirine bağlaçlar oluşturdum.” Sergiye Ziraat Sanat Galeri Müdürü Neşe Aslan’da gelerek belklide gelecek kişisel sergiyi kendi güzel mekanlarında açılmasını arzu ettiğini sanatcıya bildirmiş gibi hayranlık içinde eserleri teker teker inceledi.

yilmazparlar@yahoo.com


     







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder