6 Ağustos 2012 Pazartesi

İsviçre Bağımsız gün Kutlaması ardından-Yılmaz Parlar

DEMOKRASİ PUSULASI ÜLKE İSVİÇRE
İsviçre Bağımsız gün Kutlaması ardından
 DEMOKRASİ PUSULASI ÜLKE İSVİÇRE -YILMAZ PARLAR
Orta Avrupa'nın Alp Dağlarında konfederasyon ülke İsviçre,
Bağımsızlık günü İstanbul resepsiyonu Swiss Hotelde gerçekleşerek, İsviçre İstanbul Başkonsolos sayın Monika Schmutz Kırgöz, ve eşi sayın Yıldırım Kırgöz, konukları karşıladılar.
Siyasi ve askerî tarafsızlık geleneğini buğüne kadar sürdürdüğü, bu nedenlerden dolayı birçok uluslararası örgüte demokratik ev sahipliği yapan İsviçre İstanbul kutlamasını yine insana layık rengarenk çiçeklerin süslediği eksi iyonun bol olduğu ağaçlar altı yeşil çimenlerle kaplı Havuz- Bahçesinde yerli yabancı konuklarını ağırladı.

İş, ilim, sanat dünyasının ünlü kişileri istanbul’daki konsolosluklar ve elit grup katıldığı resepsiyon arasından göze çarpan isimler, İstanbul Şişli belediye Başkanı Mustafa Sarığül, Levent Bıçakçı, Ebru-Haluk Sanver, Shelly Ovadia, Wilma Elles, Hollanda konsolosu Onno Kervers , Basın ve Kültür Ataşesi Daniel Stork, İsrail Konsolosu Moshe Kamhi –Ferda Kamhi, Japonya Rus, Başkonsolosları, Ermeni Patrik Vekili Aram Atesyan, ünlü model Golden of Turkey favori finalisti Damla Kandemir
İki ülke milli marşları sonrası Başkonsolos Monika Schmutz Kırgöz, İsviçre'nin demokrasisinden, İnsan ve Kadın Hakkında haklarından, kaliteye verilen önemden ve bunlardan dolayı da İsviçre'nin Ülke olarak elde edilen  başarıdan söz ederek, İsviçre Konfederasyonu Baskani Bayan Eveline Widmer-Schlumpf'ın Milli Gün konuşmasını özellikle yurt dışında Yaşayan 700'000 İsviçre Vatandaşına atfettiğini belirtti.
Başkonsolos Etkinlikler Etkinlik sponsorları UBS Bankacılık, Novartis, Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği, İsviçre Havayolları'na. Kavaklıdere Şarapları, Nestle Türkiye, Efes, Nespresso, ve Lindt çikolataları, İsviçre Turizm Ofisi'ne teşekkürlerini sundu.

Mustafa Sarıgül, resepsiyonun konuk konuşmacısı olarak, demokrasinin ve İnsan haklarının önemini ve bu konuda pek çok örgüte kuçak açan tarafsızlık ilkesini öenekleyen İsviçre için övgüyle konuşmasını sürdürdü.    İsviçre'nin Ünlü kahramanı Gion Tell'i Mustafa Kemal Atatürk'ün Ile karşılaştırdı ve Tell'in Atatürk'e biraz benzediğini belirtti. Ayrıca Sayın Sarıgül, İsviçre'de yerleşmiş Olan demokrasinin Türkiye'de de yakin gelecekte oluşacağını belirtti.

Resepsiyon süresince pek iş adamı ve konsolosluklarla sohbetimizi ve söyleyişimizi sürdürdük. İş dünyasının İsviçreli şirketlerin Türkiye’den bekledikleri şeffaflığı artırmak ve bürokratik engelleri azaltmak için kaleme alınan yeni Türk ticaret kanununun yatırım sahasını geliştirmesi acil istek olarak ve yeni Ticaret Kanunu’nun şartlarının herkes için eşit olması bekleniyor. İsviçre’nin Türkiye’ye ihracat rakamı 2,1 milyar, ithalat hacmi  766 milyon İsviçre frank kadar.

Türkiye’deki İsviçreli yatırımcılar yaklaşık 3 milyar İsviçre frank değerinde yatırım gerçekleştirdiğini, 15 binden fazla kişiye istihdam sağladığını, Türkiye'den gelen turizm ile birlikte, İsviçreli yatırımcıların, Türiye'ye olan ilgisi yükselişte olduğunu öğreniyoruz. 

İstanbul sevdalısı Hollanda Konsolos Onno Kervers ve Basın ve Kültür Ataşesi Daniel Stork, ile sohbetimiz Eylül ayında dolu dizgin Hollanda Konsolosluk etkinleri üzerineydi

İsrail Konsolosu Moshe Kamhi ve Eşi Ferda Kamhi ile uzun süre sohbet ettik. Musevileri Osmanlının kabulünden bu güne dek, Türkiye’yi çok sevdiklerini minnet duyguları hiçbir zaman hiçbir dış etken ne olursa olsun silinemiyeceği ve bu nedenlede Ekonomik gelişimler için hız kesmeden çalışmalarına devam etmeye ve çok daha geliştirmeye istekli, niyetli ve amaçlı oldukarını mutluluk içinde öğrenmiş olduk.

İsviçre Yemekleri ve peynirleri içeren özellikle spesiyal İsviçre’ye özgü sıcak eritme peynirli, zengin büfe eşliğinde konuklar  gece boyunca sohbet ederek ve müzikli eğlenceli kutlama geçirdiler.

  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder