5 Aralık 2018 Çarşamba

Romanya Ulusal Günü-2018 -Cununa Carpaților Folklor Topluluğu-Yılmaz parlar


 
                                                           

Karpatların Tacı 


Romanya Ulusal Günü, İstanbul Romanya Başkonsolosu Adriana Ciamba ve Kültür merkezi müdürü Nadia Tunsu ev sahipliğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda Karpatların Tacı olarak tanımlanan Cununa Carpaților Folklor Topluluğun muhteşem halk dansları gösterimi ve Romen muzik konseriyle şölen atmosferiyle kutlandı. 




İstanbul Romanya Başkonsolosu Adriana Ciamba günün mana ve önemini bildiren kısa bir açılış konuşması yaptı.


Ulusal Günü ve Romanya’nın Büyük Birleşmesi’nin yüzüncü yıl kutlamalarına adanan müzik ve dans gösterisine gelen konuklara teşekkür ederek, İstanbul „Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi adına ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi..

Başkonsolos Adriana Ciamba “Bizim için özel olan bu yılda, burada, İstanbul’da, kültürel mirasımızın küçük bir bölümünü, Romanya'nın farklı kültürel bölgelerden alınmış geleneksel müziğimizi, çeşitli müzik aletlerimizi ve geleneksel kostümlerimizi sizlere sunmayı tercih ettik.



Bu gece sahne alacak olan profesyonel folklor topluluğu “Cununa Carpaţilor / Karpatların Tacı” 70 yıl önce kuruldu.Toplulukta yer alan genç ve profesyonel dansçılar, koreograf Viorel Cioacă’nın yönetiminde bulunmaktadır.




Halk müzik orkestrası, şef Dumitru Ionescu'nun liderliğindeki geleneksel halk enstrümanlarını çalan müzisyenlerden oluşmaktadır.”şeklinde grup ve mili gün hakkında bilgiler paylaştı.




Kültür merkezi müdürü Nadia Tunsu “Cununa Carpaţilor folklor grubunun, performanslarının kalitesi, repertuarların genişliği, kostümlerinin renk ve çeşitliliği ve usta yorumları sayesinde,  Romen folklorunu dünya sahnelerinde en otantik şekilde, başarıyla temsil eden topluluk haline gelmiştir. Topluluk dört bölgeden oyun ve kültür örnekler sunacaklar.” dedi.





İstanbul “Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi, Romanya Ulusal Günü ve Büyük Romanya Birleşmesinin Yüzüncü Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, olağanüstü performanslarıyla sahne alan Cununa Carpaților -Karpatların Tacı Profesyonel Folklor Topluluğu, folklorik müzik konseri ve dans gösterisi iki saati geçen Romanya’nın çeşitli bölgelerinden alınan müzik parçaları, halk oyunları ve geleneksel kıyafetleriyle muhteşem, unutulmayan, doyumsuz gece yaşatdılar.




Topluluğun koreograflığı Viorel Cioaca tarafından düzenlendi. Orkestra, profesyonel orkestra şefi Dumitru Ionescu batonu altında yöneltildi. Şef Dumitru Ionescu, geleneksel müzik enstrümanları ile sunulan parçaları kusursuz bir şekilde yönetdi.


Sanatsal aktivitesiyle, Cununa Carpaților -Karpatların Tacı, Profesyonel Folklor Topluluğu, Romen halk müziğinin kıymetlendirilmesine katkısını getirmekte ve beraberinde onun sürekliliğine katkıda bulunmaktadır.


Ulusal Gününe adanmış İstanbul programında, Dobruca, Oltenia, Muntenia, Ardeal, Banat vs bölgelerine ait geleneksel süit ve halk oyunların yanı sıra, kaval, tilincă, danofon, ocarină, blok flüt gibi Romen enstrümanları da sahnede sergilendi:

Olağanüstü bir deneyime sahip olan bu topluluğun otantik tarzda gösterilerin kalitesi, repertuarın çeşitliliği, kostüm ve kıyafetlerin renkleri ve büyük ustalıkla söylenen müzik parçaları çok üstün başarılıydı. 



Romanya Konsolosluk ilgililerinden Şeila Suliman’dan topluluk hakkında ”Cununa Carpaților -Karpatların Tacı” Profesyonel Folklor Topluluğu, genç sanatçılar, müzisyenler, dansçılar ve şarkıcılardan uzun yıllar içinde oluşan özel uzmanlar liderliğinde, sayısız gösteride sunumlarını hazırlayan sanatsal tutumları olan özel bir topluluktur. Performanslarının kalitesi, repertuarların genişliği, kostümlerinin renk ve çeşitliliği, ustalık yorumları ile Romen folklorunu dünya sahnelerinde en otantik şekilde, başarıyla temsil eden topluluk haline gelmiştir. Bu profesyonel topluluk Romen folklorunu gösteri kalitesi, repertuar genişliği, kostümlerdeki renk dağılımı ve yorum ustalığı açısından uluslararası sahnelerde aslına en uygun şekilde temsil etmeyi başarmıştır. Binlerce gösteri için sahne almıştır.” Bilgiler aldık.


Yine Şeila Suliman “Romanya Ulusal Günü, her Romen için özel bir önemi taşımaktadır;İstanbul "Dimitrie Cantemir" Romen Kültür Merkezi aynı zamanda Romanya Büyük Birleşme’nin Yüzüncü yılını da işaretlemeyi amaçlamaktadır; Romen folklorunu teşvik ederek, tüm kültür bölgelerinden halk müziği ve kostümlerini bir araya getirerek, somut mirasına ait olan değerlerin büyük bir ilgiyle karşılaştığını belirtmektedir.”sözlerine ekledi.


Kısaca Konser salonu hakkında bilgi hatırlatacak olursak; Meşhur Türk bestecisi Cemal Reşit Rey adını taşıyan ve özelikle klasik müzik konserleri düzenlenen Cemal Reşit Rey konser salonu, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki en büyük salonlarından biridir. 1989 yılında açılışı gerçekleşen konser salonun 870 koltuk kapasitesine sahiptir. Olağanüstü bir akustikten yararlanan bu Kültür Merkezi, konser, bale ve dans gibi gösteriler söz konusu olduğunda örnek bir ev sahibidir.


Cemal Reşit Rey Kültür Merkezi, İstanbul Romen Kültür Merkezi’nin değerli ortaklarından biridir. 2018 yıllında Romanya Ulusal Günü kutlamanın amacıyla gerçekleşen konser, bu muhteşem salonda art arda dördüncü yıl düzenlemektedir.






yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder