9 Aralık 2017 Cumartesi

Romanya Milli Günü -5 Aralık 2017-Yılmaz parlar

Romanya Milli Günü 

Romanya Milli Gününde, İstanbul Baş konsolosluğu, 5 Aralık 2017 Salı akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Resepsiyon verdi. Resepsiyon sonrası, Romanya Gençlik Orkesterası davetlilerie mükemmel klasik müzik konseri verdi.

İstanbul Baş konsolosluğu, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, “Romanya Gençliği - Ulusal Sanat Merkezi” ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği içinde görkemli bir şekilde Milli Gününü kutladı.
Konser öncesi iki ülke Milli marşları çalındı. Romanya İstanbul Başkonsolosu- Adriana Ciamba Milli gün hakkında kısa bir konuşma yaptı. Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi Müdürü Nadia Tunsu Romanya Gençlik Orkesterası ile ilgili bilgileri verdi. Konuşmalar Şeila Suliman tarafından tercüme edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin himayesi altında bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Romanya Milli Günü’nü kutlamaları için düzenlenen konserlere üçüncü yıl ev sahipliği yaptı.  

Romanya’nın ünlü orkestra şefi, Cristian Mandeal’in müzik önderliğinde ve genç solist kemancı İoana Goicea’nın katılımları ile, Romanya Gençlik Orkesterası sahne aldı.
Konser programında, Romen eserlerinin yanı sıra evrensel kompozisyonların eserleride yer aldı.
Program eserleri; Gioacchino Rossini - Sevil Berberi Uvertürü; Ciprian Porumbescu - Keman ve Orkestra için kompozisyonu; Antonín Dvoøák - Slav Dansı, Op. 46, no. 8; George Enescu - Romen Rapsodisi, Op. 11, no. 2, Re Major; Johannes Brahms - Macar Dansı,  no. 5; Camille Saint-Saëns - Introduction ve Rondo Capriccioso, Op. 28; Aram Khachaturian - Spartacus Balesi’nden Adagio; Sabin Pautza - Rus Medley/ Karışık; Johann Strauss - İmparator Valsı.

Romanya Gençlik Orkesterası hakkında, Konsolos yetkililerince verilen bilgilere göre;
Romanya bestecisi Enescu’nun ruhunu ve Avrupa geleneğini taşıyan - Romanya Gençlik Orkestrası, “Müzik dünyasının dostları - Serafim Antropov” derneği ve Lanto İletişim'in desteğiyle kemancı Marin Cazacu ve orkestra şefi Cristian Mandeal'in girişimiyle 2008 yılında kurulmuştur. 
Topluluk, kısa sürede ulusal ve uluslararası sahnelerde ünlenmiş ve referans konusu olmuş ülke çapında değerli genç sanatçıları bir araya getirmiştir.
Romanya’daki Athenaeum (Ateneul român), Romen Radyosu ve Bükreş’teki Saray Salonu (Sala Palatuluı) sahnelerinde başarılı konserlerden sonra, 2011 George Enescu Uluslararası Klasik Müzik Festivali'ne katılımlarıyla ve birinci kez düzenlenen "Sergiu Celibidache" Uluslararası Müzik Festivali'nin resmi açılışındaki müzik performansları ile dikkat çekmeye başarmıştır.

Ardından Paris, Strazburg, Roma, Berlin'de önemli uluslararası konserlere imza attılar. Ayrıca, olağanüstü sanatsal özelliklerinin tanınması olarak, Romanya Gençlik Orkestrası 2011 yılında Avrupa Ulusal Gençlik Orkestraları Federasyonu - EFNYO'ya üyesi oldu.
2014 yılından bu yana „Romanya Gençliği” Ulusal Sanat Merkezi, orkestrayı kuran Marin Cazacu tarafından kurumun devralınması ile birlikte Romanya Gençlik Orkestrası'nın aktivitesini yönetir hale geldi.
Romanya Gençlik Orkestrası, keman, viyolonsel, kontrbas, klarnet, trompet, viyola, fagot, trombon, tuba, saksofon, arp, piyano, perküsyon gibi 100'den fazla enstrüman çalan sanatçılardan oluşmaktadır.
Türk bestecisi Cemal Reşit Rey'in adını taşıyan, özellikle klasik müzik için tasarlanan,
Mart 1989 yılnda açılan Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük Konser salonlarından biri olan, 900 kişi civarında kapasitesi ile ve olağanüstü akustiği ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu, bir çok konsere, bale ve dans gösterisine ev sahipliği yapmaktadır.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder