6 Haziran 2016 Pazartesi


SPATULAYLA SANAT  “YANSIMA”

Devrim Erbil Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti  ve Yönetim Kurulu -WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı Mütevelli Heyeti ve Denetim Kurulu Üyesi olan, Akın Ekici, fırça kullanmadan spatula tekniği ile yaptığı eserlerin oluşturduğu   
 “YANSIMA” adlı kişisel sergisiyle Niş Art Maçka Galeri’de sanatseverlere kapılarını açtı.

Tablolarında yüksek seviyeli yaratıcılığıyla, üslup bütünlüğü içinde özgün ifadeli ve felsefi bir söylemle, insanın tabiata yansımasını görmekteyiz. 
Sanat yelpazesini geniş tutarak, Tabiatın sıcak, soğuk renkleriyle değerlendirdiği eserlerde varlıksal boyutların her ortamda yuvasına sarılarak oluşturduğu kompozisyon bir dil olmuş size bir şeyler anlatıyor.   

Açılışa sanat akademisyen medyadan ünlü isimler katıldı. Ressam Akın Ekici sergi açılışını, Dünya Çevre Haftası ile eş zamanlı olarak gerçekleştirerek
insan ve doğa arasındaki ortak duyguları yansıtmayı hedeflediğini dile getirdi. 

Ressam Ekici, sergi açılışında kısa bir konuşma yaparak eserlerin ne anlama geldiğini ve Tema yı açıkladı. Eserlerinin doğaya olan bakış açısını yansıttığını, insan ve doğa arasındaki ortak duyguları yansıtmayı hedeflediğini söyledi. Ressam Ekici,  “Bu ortak duygular nelerdir? Mutluluk, coşku, umut, heyecan, mutsuzluk, karamsarlık, hüzün, umutsuzluk gibi insana özgü olduğu olduğu düşünülen duygular aslında doğada da aynen tecelli etmektedir. İnsanda gördüğümüz durum ve duyguların tamamının doğada da varolduğuna inanıyorum. Nasıl ki yemyeşil canlı bir doğa gördüğümüzde içimiz coşku, mutluluk, neşe doluyorsa aynı şekilde yıpranmış, tarumar edilmiş bir yer gördüğümüzde de keder, hüzün, depresif duygular baş gösteriyor. Biz neyi hissediyorsak inanıyorum ki doğa da aynı şeyi hissediyor, tıpkı ikiz kardeş gibi” şeklinde ifade etti  

Prof. Devrim Erbil, Meslek eğitimini hukuk alanında yapan Akın Ekici’nin duyarlı yapısının onu sanata çektiğini, resimlerini gördüğünde çok şaşırdığını ve etkilendiğini, büyük bir coşkuyla resimlerini yaptığını söyledi.
 
Prof. Devrim Erbil, “Ben 60 yıllık bir sanat eğitimcisiyim. Yüzlerce öğrenci yetiştirdim. Sanatı ve sanat eğitimini -alçak gönüllülük bir yana- çok iyi biliyorum. Ama Akın Ekici’nin resimlerini gördüğümde şaşırdım. Niye? Çünkü sanat bir tutkudur. Sanat bir özveridir. Sanat kendini yeniden yaratmaktır. Akın Ekici büyük bir coşkuyla resimler yapıyor. Bence Akın Ekici’nin resimleri belirgin bir olgunlaşma süreci içinde, inanıyorum ki yarın çok daha başarılı eserlerin işaretlerini veriyor. Doğayı anlatıyor gibi görünse de -onun resimleri- insana ilişkin anlamlar içeriyor.” Şeklinde konuştu.
Sanat eleştirmenlerinin işinin ‘beğenmemek’ olduğunu ancak ‘Yansıma’yı çok beğendiğini ifade eden Abdülkadir Günyaz “Sanat nedir? diye soracak olursak hepinizden başka başka cevaplar alırız. Sanat aşktır ve eskilerin deyimiyle aşk olmazsa meşk olmaz. Akın bey bu aşkı duymasaydı şüphesiz bu eserler meydana gelmezdi. İster sanatçı olsun ister olmasın o aşkı duyan herkes böyle güzel eserler ortaya çıkarabilir. Resim nedir? diye soran oldu az önce resim demek elmaları, ağaçları, dünyaya-ı tuvale aktarmak değil sadece. Artık düşünceler de yansıtılmalı resme burada olduğu gibi. 
Çünkü düşünceler resmi zenginleştirir. Sanatçının daha geniş bir açılımla yaklaşmasına neden olur. O düşünceleri yansıtan herkes kendine göre bir resim yapabilir. Mevlâna’nın dediği gibi ‘akan sudan herkes kabına göre bir şeyler alır.’ Bir resme bakarken biraz da derin derin düşünmek gerek. Hemen bakıp geçmemek de lâzım. Acaba sanatçı ne anlatmak istiyor? Belki sanatçının anlattığından daha fazlasını da kavrayabilirsiniz. Ya da kendi bilincinizle birşeyler daha ilâve edersiniz. Biz eleştirmenlerin işi beğenmemek ama Akın Ekici’nin bu sergisini beğenmemek mümkün değil.”

Ressam Akın Ekici “YANSIMA” adlı kişisel sergisi Niş Art Maçka Galeri’de onbeş gün süreyle sanatseverler ziyaret edebilecekler.

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder