29 Mayıs 2016 Pazar

TUROB Mayıs 2016 toplantısı-Sheraton Ataköy Hotel-Yılmaz Parlar

   
TURİZM SAKSIDAKİ ÇİÇEKSE ÇİÇEK ÖLÜYOR

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Mayıs 2016 TUROB toplantısında yine anlamlı mesajlar verdi.
TUROB'un  aylık geleneksel toplantısında  Turizm sektörünün temsilcileri, TUROB Yönetim kurulu, üyeleri, 26 Mayıs 2016 Perşembe  günü Genel Müdürlüğünü Mehmet Çulha'nın yaptığı Sheraton Ataköy İstanbul Hotel ev sahipliğinde bir araya geldi.
Her zamanki gibi sunuculuğunu üstlendiği TUROB yönetim kurul üyesi Kemal Özyiğit, Atamız başta olmak üzere, şehitlerimize, gerek birliğe gerekse Türk turizme katkıları olan Edvar Siva’nın vefatı üzerine saygı duruşuna davet etti. İstiklal marşından sonra, Turizm kötü gidişinden dolayı solan yüzlere gülümseme getirmek maksadıyla dinamik enerji dolu neşeli konuşmasıyla toplantıya neşe katdı. Konuşması için Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındırı kürsüye davet etdi.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır konuşma sonunda söylediği, “Turizm Saksıdaki Çiçekse Çiçek Ölüyor” sözünü başta ele alırsak,
Saksıdaki çiçek nasılki özel bakım gerektiriyorsa suyu, havası-oksijeni, toprağı, güneşi ihmal edilirse kısaca bakımı yapılamazsa çiçek ölecekdir.
Çiçeğin öldüğü örnek üzere, kendisinden çok beklenti, umut duyulan sektör, turizm ölmek üzere….demek istediği Başakan Bayındır’ın bu sözünün ehemiyetini Sheraton Ataköy İstanbul Hotele toplantı için gittiğimize farketdik.
Yol su elektrik medeniyetin üç faktörü bunların eksikliğinden medeniyetden bahsedemezsiniz.
Otele ana caddeden iki giriş metro çalışması nedeniyle kapalı, adeta otele engel.. Geçiçi bir süre için ana caddeden otele araba-Servis otobüsü girişi olması gerekli. Başka gelişen bir Ülke ve yerel yönetimleri herhangi bir şirketin batmasına göz yummaz, bilirki ekonomiye ülkeye zarar verir. Müdahale eder. Düşünün Dünya çapındaki marka otel zincir otelin bir halkası kendisine eşlik edemeyen gelişme gösteremeyen bir yerel yönetiminin hizmet eksikliğinden verdiği zararına maruz kalıyor. 
Her zaman dediğimiz gibi hedef olarak Belediye Başkanlarını gösteremeyiz. Her konuda sorumlu tutamayız. İlgili birimlerin ilgisizliğinden ve hizmet vermemesinden kaynaklanıyor.
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır Binali Yıldırım Başbakanlığı’nda kurulan 65. hükümetine başarı dilekleri ile yeni Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile turizmdeki sıkıntıların aşılması yönünde, uyum içinde olacakları inancında olduğunu söyledi.
Önemli başlıklardan özetlerle Timur Bayındır “Malumunuz 2016 yılını neredeyse yarıladık, ancak maalesef ki güzel ve bereketli işler elde edemedik.”  
“STR Global ile işbirliği neticesinde oteller doluluk oranları Nisan 2016 verilerinde, İstanbul’da aylık bazda kan kaybı yüzde 30’u aştı. İstanbul’da Nisan 2016 otel dolulukları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 32 düşerek ortalama yüzde 50,3 oldu ve odabaşı elde edilen gelirler de ise geçen yıla oranla, yüzde 40,1'lik bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, son 10 yılın en sert düşüşü oldu.”
“Konaklama sektörü olarak, SGK primlerinin ertelenmesini bekliyorduk. Konaklama sektöründe istihdamın devam etmesi ve çalışma hayatının olumsuz etkilenmemesi için; işletmelerin tahakkuk eden SGK ve muhtasar ödemeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile mutabakata varılarak, 18 ay süre ile faizsiz olarak ertelenmeli. Fedakarlığın paylaşılması açışından 2017 yılı sonuna kadar Sosyal Sigorta Primlerinin yüzde 50’sinin Merkezi Bütçe veya İŞKUR tarafından karşılanması elzemdir.” 
“Konaklama sektörü iş görenlerine ilişkin olarak esnek çalışma modeli en kısa süre içerisinde hayata geçirilmeli. ‘Asgari İşçilik’ konusunda yasal olarak düzenleme olmamasına karşın, Konaklama Sektörü nezdinde Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen denetimler sona erdirilmeli. Tüm bu görüşlerimizi bir rapor haline getirdik ve başta Bakanlık olmak üzere, ilgili otoriteler ile paylaşıldı” 
“Online rezervasyon portallarına ödenen aracılık ücreti KDV oranının %8 olarak uygulanması ve Turizm işletmelerinde 1.sınıf lokanta, 3-4-5 yıldızlı Oteller ve tatil köylerinin lokantalarında KDV oranının %8’ e düşürülmesi yönündeki taleplerimizin, Maliye Bakanlığı tarafından, bir sonraki mevzuat çalışmalarında değerlendirilmeye alınacağı bildirilmiştir.” 
“İşletmeler tarafından otel ve/veya restoranda kullanılmak üzere toplu miktarda satın alınan bir takım malzemeler sonrasında, bazı “Ticaret Borsaları” tarafından, bu satın alımların gerekçe gösterilerek, işletmenin Borsa’larına "üye" olmaları talep edilmekte, aksi halde RESEN üye kaydı yapılacağı belirtilmektedir. Bu uygulamanın sonlandırılması yönündeki Kültür ve Turizm Bakanlığı’na girişimlerimiz, Bakanlığımız tarafından, işleme alınmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletilmiştir.”
“Kültür ve Turizm Bakanlığından tahsisli konaklama tesislerinden alınan kira ve ciro bedellerinin, 2016 yılına ilişkin ödemelerinin ertelenmesi ve takip eden üç yılda üç eşit taksitte ödenmesi konusunda 6704 sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir.”
"2016 Turizm Acil Eylem Destek Paketi" 22 Şubat 2016 tarihinde açıklanmıştır. Turizm Acil Eylem Planı’nın ardından, turizm sektörüne yönelik olarak kredi yapılandırma desteğini düzenleyen yönetmelik açıklandı.”
Belgin Aksoy'un girişimleri ile Türkiye'de başlayıp, tüm Dünyada Haziran ayının 2. Cumartesi günü, "Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir" sloganı ile kutlanan, "Global Wellness Day", Maçka Küçükçiftlik Park'ta gerçekleşecek, etkinlikliğin üyelerden paylaşımını istedi.
Karnak Turizm CEO’su Serdar Aliabet  başrol oyuncusu olduğu, Ortadoğu’da, Antalya’nın etkin tanıtımı amacıyla, çekimleri Antalya’da devam eden dizi hakkında bilgi verdi. 
Toplantı yeni üyelerin plaket alımları ve otel Müdürüne sunulan TUROB teşekkür plaketiyle son buldu.
Sheraton Hotel, Lionel Hotel, Marmaray Hotel Pazarlama ve satiş direktörleri Tuba Duvan, Burçak Atak, Zeynep Ülküç ile yaptığımız otel trendleri hakkındaki söyleşimizde Tuba Duvan Sheraton hotelin oldukça büyük arka bahçesinde içerisinde piknik için hertürlü erzakın olduğu  
piknik sepeti ile bahçede kokusuz dumansız mangal keyfini yaşatacaklarını Ramazan ayı ve tüm yaz aylarında devam edeceklerini paylaştı. 
Burçak Atak yeni hizmete girecek muhteşem Lionel Hotel hakkında bilgiler verdi.
yilmazparlar@yahoo.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder