18 Aralık 2012 Salı

SANAT EKONOMİSİNDE MÜZAYEDELERİN ROLÜ-YILMAZ PARLAR

SANAT EKONOMİSİNDE  MÜZAYEDELERİN ROL
16 Aralık 2012 Pazar günü Swiss Hotelde Antik A.Ş. tarafından kendilerinin ifadeleriyle 275. nci Müzayede yapıldı. 5.000 TL.ile 1.800.000 fiyat frekansları  arasında açılan müzayede yüzlerce sanatsever koleksiyonerlerin katıldığı, yüzlerce kalemin doruklara çıkan rakamların  oluşturduğu iş hacmi sektöre canlılık getirirken Devlet kasalarına katma değer vergisiyle potansiyel gelir sağladı.

Müzayedeyi yöneten Turgay Artam sanat piyasasındaki hareketliliğe dikkat çekerek ve yeni koleksiyoncuların sayısındaki artışın sanat piyasası için çok olumlu olduğunu belirttiği gibi, Bir kere daha görüldü ki;  sanat sektöründeki hareketler, sanat ürününe değişik fiyat seviyelerin her biri  arasındaki ilişkiyi kuran talep fiyatının fonksiyonunu belirlerken, Kültürel sermaye birikimi ve ekonomik kalkınma arasında anlamlı bir bağ olduğu görüşü gözler önüne serdi.
Son yıllarda önceliği kültür odaklı kentsel gelişim projelerin kültür ve sanatsal yatırımlarla kentsel canlanma yaratmaya çalışmakta kültürel sermayeyi oluştururmaktadır.
Kültürel miras ve yaratıcılıktan beslenen,Kültürel sermaye ülkenin sahip olduğu fiziki ve beşeri sermayenin daha akılcı ve verimli kullanılmasına olanak vermesini sağlar  ekonomide katma değer yaratır.
Toplumsal bütünleşme, kimlik oluşturma ve dayanışma için önem arz eden Kültürel sermaye birikiminin sosyal refahı arttırıcı etkisi olduğu kadar ülke ekonomisi için istihdam ve gelir arttırıcı etkisi de vardır.
Kültürel ve sanatsal yatırımlar ekonomik değer yaratma potansiyelinin bilincinde olan Gelişmiş ülkeler kültürün çoğaltan etkisi ile ekonomideki diğer sektörler ile etkileşimde bulunurak büyüme hızını artırmaktadırlar.
Antik A:Ş: Tarafından düzenlenen müzayede ,Klasik Türk Resimlerinden Osman Hamdi Beye ait  “Vazo Yerleştiren Kız” tablosu  2.600.000 TL. KDVli toplam fiyatı 3.280.000TL gibi rekor fiyata satılırken piyasaya sanata canlılık kazandıran bir ortam oluşturmasına ve kültürel kalkınma kaldıraçlığı sağlamaktadır.
Diğer sektörleri açık artırma ihalelerinde olduğu gibi ihale mafiyasının olmadığı gayet nezih ortamda elit insanların rahat huzur ve neşe içinde katıldığı müzayedeler sık olması ve desteklenmesi gerekir. Böylece sanata kültüre hareket kazandırmasıyla birlikte taşlar yerine oturmaktadadır. Zaman içerisinde  eserler ait olduğu ortama geri kazandırılmaktadır.
Türkiye’nin önde gelen müzayede şirketlerinden Antik A.Ş. 16 Aralık 2012 tarihli Swiss otel’de, 275. Müzayedesinde özel koleksiyonlardan seçilmiş değerli tabloların ve antikaların satışıyla ilgili, satılan bazı eserlerin fiyatları şöyle; Osman Hamdi Bey “Vazo Yerleştiren Kız” 3.280.000 TL,, Hasan Rıza “Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a Girişi” 1.260.000 TL.,Alperto Pasını “İstanbul’da Pazar Yeri” 820.000 Tl, İbrahim Çallı “Natürmont”340,000 Tl, Hikmet Onat “Anadolu Hisarı Sırtlarından” 200,000 Tl, Hikmet Onat “Kanlıca Koyu” 240,000 Tl , Diyarbakırlı Tahsin “Deniz” 160,000 Tl, El yazması Kuran-ı Kerim 190,000 TL ,Halil Paşa Vazoda Manolyalar” 125,000 TL, Süleyman Seyyid “Çilek Dalı” 125,000 Tl, Hilye-İ Şerife “Hafız Osman” 325.000 Tl., Fausto Zonaro Ayaspaşa 220,000 Tl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder