8 Ekim 2012 Pazartesi

JALE YASAN İSO SANAT GALERİDE-YILMAZ PARLAR

ÖNCÜ KADIN SANATCI JALE YASAN

İSO Sanat Galerisi 24 Eylül – 11 Ekim 2012 tarihleri arasında, Türkiye resim tarihinden öncü sanatcı kadın usta bir isim Jale Yasan farklı dönemlerde yaptığı eserlerinini sergiledi.



Sergide göze çarpan   İbrahim Çallı’nın ve Naci Kalmukoğlu tarafından 1948 yılında yapılan Jale Yasan’ın büyük boy portresi de yer aldı.Sergi açılışında oldukça yüksek sayıda ressamlar bulunurken sanatcının kızı Fitnat Katırcıoğlu’yakınları olan sanatcı Nevbahar Aksoy, Berna Mavisever,, Setenay Özbek gibi isimler yalnız bırakmadı.    
İstanbul'da doğan Jale Yasan 1956 yılında resim yapmaya başladığını. Ressam Şeref Akdik İlk hocası olduğunu kızı Fitnat Katırcıoğlu’ndan bilgileniyoruz.

 Fitnat Katırcıoğlu’ndan Daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nde Zeki Faik İzer Atölyesine devam ettiğini. 1959'da Devlet Resim ve Heykel Sergisi ile Paris Musee d'art Moderne'de açılan Club International Feminin Sergisine katıldığını. 1959-1967 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümü öğrencilerini özendirmek amacı ile Yasan Portre Ödülleri verdigini . İlk kişisel Sergisini 1961'de Ankara Sanatseverler Kulübünde, ikinci kişisel sergisini aynı yıl İstanbul Şehir Galerisinde açtığını öğreniyoruz. .



Fitnat Katırcıoğlu annesini anlatmaya devam ediyor. “ 38 yıllık bir sanat geçmişi olan ve 1994’de vefat eden, ressam Jale Yasan , İbrahim Çallı , Şeref Akdik , Zeki Faik İzer gibi büyük sanatçıların destek ve derslerinden sonra, yetenek ve yaratıcılık kabiliyeti sayesinde yaptığı değişlik tarzda eserleri ile türk resim tarihinin devrelerini imzasını atmıştır.

Dedem  Atatürk’ün savaş arkadaşı , Ömer Lütfü Yasan Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda , önce Amasya Milletvekili olup , sonraki yıllarda Nafıa Vekilliği ( Bayındırlık Bakanlığı) yapmıştır.

Gerek yurt içi ve dışında bir çok sayıda kişisel ve karma sergilere katılmıştır. Sanayi Odası Sanat Galerisindeki sergisinde ( 24.09-11.09 2012) , 1956-1975 seneleri arasında yaptığı yağlı boya tabloların o devirlerin sanat akımından esinlenip  özgün şekildeki yaratıcılığına şahit oluyoruz.

Jale Yasan , ayrıca 1972’de kurulmuş olan ‘Uluslararası Kadınlar Partisi’ nin kurucularındandır.      


Ressamlığının yanında 1959-1967 yılları arasında her yıl İstanbul Güzel Sanatlar Akedemisi’ndeki öğrencilere ‘Jale Yasan Sanat Ödülleri’ vermiştir. Sanatçı aynı zamanda  mesen , tablo koleksiyonculuğu ve değişik siması ile Türkiye dahilinde sanat ortamına büyük destek olmuştur.”
 İSO Sanat Galerisi sergi  11 Ekim 2012 tarihine kadar devam edecektir.

yilmazparlar@yahoo.com 
 
 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder