16 Temmuz 2012 Pazartesi

FRANSA VE TÜRKİYE ARASINDA YENİ SAYFA AÇILIYOR



FRANSA VE TÜRKİYE ARASINDA YENİ SAYFA AÇILIYOR.

14 Temmuz Fransa Bağımsızlık günü kutlamalarında, İstanbul Fransa Başkonsolosu Herve Magro Fransız sarayında verdikleri resepsiyonda, Türkiye Büyük elçisi  Sayın Laurent Bili ile aynı duyguları paylaştıklarını iki Ülke arasında her alanda kuvvetli bağlar olacağının altını cizdi.


İstanbul Fransa Konsolosu Herve Magro resmi resepsiyonda protokol ve davetlileri kabul ettiler. Açılış konuşmasının ardından iki Ülkenin Ulusal milli marşları saygıyla söylendi. Geç saatlere kadar Fransız ve Türkçe şarkıların oluşturduğu repertuar orkestra tarafından icra edildi davetliler doyasıya dans ettiler.

Fransa Konsolosu Herve Magro yaptığı konuşmada Fransa Türkiye arası ilişkileri kuvvetlendirmek için beş yılı tamamlamış durumda oldukların dile getirerek özetle
“Henüz blanço zamanı değil ama bu günün çok iyi gelişmelerini artırma niteline karşı bildiğiniz üzere çok önemsediğimiz bu şehirde ve bu ülkede sizlerin sürekli desteği ile görevimizde özelliklede dostluğumuza ne denli güvenebileceğimizi ölçebilme imkanı buldum. Bunun için beklemeden sizlere teşekkür etmek istiyorum.”dedi


Biliyorum ki büyük elçimiz Laurent Bili,’de bu duyguları paylaşıyor. Son aylarda diretimden ötürü sizlerle bizleri birbirimize yaklaştıranların  birbirimizden  uzaklaşmamızı engelinden  daha güçlü olduğunu inancını paylaşmak istedi.


Sayın Magro “Fransa’daki Cumhurbaşkanı seçimlerinden iki ay sonra yeni sayfa açılıyor daha şimdiden en üst düzeyde ikili pek çok temas gerçekleştirildi. Bu temaslar her iki tarafın engellere rağmen Ülkelerimiz arasında uyumlu ve dingin bir ilişki verdikleri önemi gösteriyor.” Şeklinde sözlerine devamla  “Emin olunuz ki gerek Sayın büyük  elçi ve ben bu bağları dahada canlandırmak için hiçbir çaba harcamıyacağız” diyerek temeli kuvvetli iki Ülke dostluk çizgisini vurguladı.

Sponsor firmalara değinerek “Gördüğünüz gibi pek çok Fransız şirket bu resepsiyonda eşlik ediyor. Bu şirketler Türkiye’nin öneminin ve geleceğe olan güvenin kanıtıdır.”

Sponsorların tamamının isimlerini okumaktantansa, gerek Türk ve Fransız şirketlerden temsil sembol isim sıraladı. Sponsor Parfüm firmasının hanımlara özel koku eşentiyonu verebileceğini, Ancak gelmeyen hanımlara göndermeyeceği espirisi sempatik tavırları atmosferin neşesini daha da artırdı. 

“Bu gün dogumunun 300.ncü yil münasebetiyle Jean-Jacques Rousseau anmak istedim.  Bu büyük filezofun bizlere demokrasinin hiç bir zaman elde edilmediğini ve  onu korumak ve güçlendirmek için mücadele etmek gerektiğini hatırlatır. İki ülke yurtdaşları olarak bunu  unutmamak  bizlerin sorumluluğudur.”

Ayrıca Akademik iş birliği ile eğitimsel ve araştırmalar için gelenleri aramızdan ayrılacak olmaları nedenleri ile selamlamak istediğini ve verdikleri değerlere teşekkürlerini bildirdi. Ülkede var olmaların stratejik unsurlardır. Diyerek eğitime ve bilimsel arkeolojik araştırmaların önemine dikkat çekti.

Yaşasın Türkiye-Yaşasın Fransa sözükleri ile konuşmasını noktaladı.
Gelen davetliler arasında Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK)
Başkanı Engin Yiğitgil eşi Sevin Yiğitgil ve sinema sanatcısı ve TV dizilerden çok tanınan Derya Şen ile yaptığımız sohbet elbette sinema bu sefer sinema ekonomisi hakkında konuştuk. Günün anlamına uygun Fransa_Türkiye ortak yapım sinema yine konunun odak noktasıydı. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder